Β. Αποστόλου: Στροφή του νέου κόσμου στον αγροτικό χώρο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017, 06:42
Β. Αποστόλου: Στροφή του νέου κόσμου στον αγροτικό χώρο
«Να γίνει πεποίθηση σε όλους μας ότι μέσα από την κτηνοτροφία μπορεί η ύπαιθρος να γίνει συνώνυμο της ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου και όχι αναφορά εγκατάλειψης και απλήρωτου κόπου». Αυτά ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας από την Καρδίτσα, σε εκδήλωση για την ελληνική κτηνοτροφία, που διοργάνωσε το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής και η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Ο υπουργός ανέλυσε τον ρόλο της κτηνοτροφίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όλοι πλέον παραδέχονται, διευκρίνισε, ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρόσθεσε, όλοι εμείς στη κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί, αν με όλες μας τις δυνάμεις υπηρετήσουμε την ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που για τη χώρα μας είναι πρωτίστως συνδεδεμένη με τη παραγωγική της ανασυγκρότηση.

«Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία μας προς μια περίοδο θετικών προοπτικών, μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ μας. Σ' αυτήν την προσπάθεια οφείλει ο αγροτικός χώρος να πρωταγωνιστήσει. Κι αυτό φαίνεται να το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότεροι» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε σε τρία βασικά ζητήματα του αγροτικού χώρου που κυριαρχούν στις συζητήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε, εστιάζοντας στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Ο υπουργός έκανε λόγο και για τα δυνατά σημεία της κτηνοτροφίας, ενώ για τα αδύνατα μίλησε για το κόστος παραγωγής, την έλλειψη ρευστότητας, την επίθεση από τις ελληνοποιήσεις, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλικιακή ανανέωση, την έλλειψη συνεργατισμού και άλλα. Ειδικότερα για την ηλικιακή ανανέωση, σημείωσε ότι ήδη ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του μέτρου του νέου ΠΑΑ 2014-2020 που αφορά στην ένταξη νέων αγροτών στον αγροτικό χώρο. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, γεγονός που δείχνει τη στροφή του νέου κόσμου στον αγροτικό χώρο. Οι προκαταβολές (70%) κατεβλήθησαν στους αρχικούς δικαιούχους σε χρόνο ρεκόρ.

Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η πλειοψηφία όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν τις προϋποθέσεις. Θα προσπαθήσουμε, εξήγησε, να εξασφαλίσουμε πόρους από υπερδεσμεύσεις. Θα ξεπεράσουν τις 13.000-14.000 οι αγρότες που θα ενταχθούν.

Στα υπόλοιπα επί μέρους προγράμματα του ΠΑΑ θα προβλεφθεί επίσης ενισχυμένη μοριοδότηση των ενδιαφερόμενων νέων αγροτών, ώστε να έχουν δυναμική προτεραιότητα στις επενδυτικές τους προσπάθειες. Ωστόσο, ο κ. Αποστόλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κληρονομήσαμε στρεβλώσεις και αδικίες εις βάρος των νέων αγροτών που προέκυψαν από τον τρόπο κατανομής των ιστορικών δικαιωμάτων τους, στη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ που έκανε η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το 2013 και το 2014».

«Δώσαμε μάχες για αυτό. Πολλοί νέοι αγρότες θα επανακτήσουν το 2017 δικαιώματα με αξία που θα προσεγγίζει την περιφερειακή μοναδιαία αξία του έτους 2019. Δεν είναι η λύση που θέλαμε, είναι όμως αυτή που μπορούσαμε να κάνουμε, εντός κοινοτικού πλαισίου» κατέληξε.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να απαντήσει και στο ερώτημα τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων η κυβέρνηση... Τη στιγμή που η αγροτική σύνταξη, τόνισε, ως βοήθημα όδευε προς μηδενισμό εντάξαμε και τους αγρότες στον ενιαίο φορέα, διασφαλίζοντάς τους την εθνική σύνταξη των 360 ευρώ και τα ασφάλιστρα που πληρώνει να λειτουργήσουν ανταποδοτικά για να πάρει την επιπλέον σύνταξη. Αυτή τη διαπραγμάτευση κάναμε εμείς κι αυτά διασφαλίσαμε για τους αγρότες, υποστήριξε ο κ. Αποστόλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις λέγοντας τα εξής: «Ενώ είχαμε προηγουμένως συνολικά 63 εκατομμύρια ευρώ, αυξήσαμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή στα 124 εκατομμύρια ευρώ, ανατρέποντας τη σχέση φυτική παραγωγή - ζωική παραγωγή προς όφελος της ζωικής. Ταυτόχρονα διερευνούμε αποφασιστικά τις δυνατότητες και λύσεις σε συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για διάφορες εναλλακτικές λύσεις των ενισχύσεων στην παραγωγή, όπως άμεσης αναθεώρησης του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων, άμεσης σύγκλισης (μέσα στον ίδιο κλάδο παραγωγής)».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017, 06:42