Πράσινο φως στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρότεινε για τη Β. Μακεδονία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα ημερίδας του Economist για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη Βόρεια Μακεδονία. «Η ΕΕ οφείλει να αποδράσει από την εσωστρέφειά της και να δώσει το μήνυμα ότι αποτελεί όντως μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της, που μπορεί να αρχίσει να κλείνει -οριστικά πια – τις πληγές που άφησε πίσω του ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία», είπε ο ίδιος.

Το θέμα της ημερίδας «Τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πώς διαμορφώνεται το βαλκανικό τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε σχέση με τα αρχαία ελληνικά πολιτιστικά σύμβολα, τα σχολικά βιβλία από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και την πρόοδο της επιτροπής για τα εμπορικά σήματα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας,

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπερασπιζόμενος την πρότασή του για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018, ανέφερε ότι εκείνη την ημέρα «γράφαμε ιστορία» και τόνισε την ανάγκη να γίνουν και άλλα βήματα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

«Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για την υλοποίηση της Συμφωνίας, ωστόσο παραμένουν και άλλα… αποφασίσαμε να χτίσουμε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας, κόβοντας τα δεσμά που μας κρατούσαν πίσω», είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τα θετικά της συμφωνίας μεταξύ των δυο κρατών, όπως φαίνονται «στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού αλλά και της άμυνας». Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, υπεγράφη αμυντική συμφωνία για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να ενταχθεί η συνεργασία αυτή και στον τομέα του περιβάλλοντος.

«Ασφαλώς, η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ μας» επισήμανε, λέγοντας παράλληλα πως «δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη αυτήν την δυναμική για συνεργασία που η ίδια η Συμφωνία δημιούργησε, μεταξύ δύο γειτονικών κρατών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης