Βαρύ το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος συνδέεται ευθέως με χρηματικά ποσά που έφευγαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και κατέληγαν στις τσέπες στελεχών του ΟΤΕ ως «ωφελήματα ή δώρα». Ο πάλαι ποτέ στρατηγός του ΠΑΣΟΚ κατηγορείται μάλιστα ότι διέπραξε την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, επειδή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο, «από την επανειλημμένη τέλεσή της και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος».

Στο κατηγορητήριο περιγράφεται αναλυτικά η δαιδαλώδης διαδρομή του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων, και δεν φαίνεται να γίνεται πιστευτός από τον ανακριτή ο ισχυρισμός του κ. Τσουκάτου, ότι τα χρήματα μπήκαν στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το ποσό αυτό κατέληξε, από τον Απρίλιο έως και το Μάιο του 1999, σε στελέχη και υπαλλήλους του ΟΤΕ, αρκετοί από τους οποίους εξακολουθούν να παραμένουν ακόμη άγνωστοι στην ανάκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ανακριτής αποδίδει στον κ. Τσουκάτο το ρόλο του μεσολαβητή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Μιχ. Χριστοφοράκου, για να υλοποιηθούν οι εκτελεστές παραγγελίες της σύμβασης 8002/1997 του ΟΤΕ, οι οποίες ήταν υπερκοστολογημένες, αφού στο κόστος τους είχαν μετακυληθεί και τα χρηματικά ωφελήματα από τη  Siemens A.E., και για να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες που θα διασφάλιζαν τα συμφέροντα του Οργανισμού.

Στο κατηγορητήριο γίνεται αναφορά και στις θέσεις που κατείχε ο κ. Τσουκάτος στο ΠΑΣΟΚ ως μέλος της ΚΕ από τις 4.2.1999 έως τις 25.5.1999, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου από το Φεβρουάριο του 1996, και ως σύμβουλος του τότε Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Επίσης αναφέρεται και στη σχέση του κ. Τσουκάτου με το συγκατηγορούμενό του Στέλιο Βίο, στον οποίο απευθύνθηκε, όπως επισημαίνεται, για να κατατεθούν αρχικά τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό  στην Ολλανδία, ο οποίος στη συνέχεια έσπασε σε επτά άλλους με συνδικαιούχο το συνεργάτη του γραφείου του στο ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Γενναίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα στοιχεία του συγκεκριμένου λογαριασμού, σου τα έδωσε ο συγκατηγορούμενός σου Στ. Βίος, με τον οποίο διατηρούσες εσύ και η σύζυγός σου Πόπη Τσουκάτου στενές φιλικές σχέσεις, εκείνος δε είχε βοηθήσει και τη σύζυγό σου κατά τον προεκλογικό της αγώνα το 1996 όταν ήταν υποψήφια Βουλευτής της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, στον οποίο απευθύνθηκες, προκειμένου να εμβαστεί στο λογαριασμό αυτό το παραπάνω  αναφερόμενο χρηματικό ποσό-ωφέλημα από την εταιρεία Siemens A.E. για την επίτευξη του παραπάνω άνομου σκοπού», αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Η ζημία του ΟΤΕ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 511.278 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα χρήματα που ζήτησαν ή πήραν υπάλληλοι του Οργανισμού, επιβαρύνοντας το κόστος της επίμαχης σύμβασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης