Βαρύ το κλίμα στην Προανακριτική

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 18:01
Βαρύ το κλίμα στην Προανακριτική
Νέος γύρος αντιπαράθεσης σε υψηλούς τόνους, κυρίως ανάμεσα στον πρόεδρο της Προανακριτικής Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και ανάμεσα στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου και της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας των εισηγητών.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Μαρκογιαννάκη στις κατηγορίες της κ. Κωνσταντοπούλου για προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων.

«Καταθέτω τα πρακτικά της επιτροπής στις 21-5-2013. Έξι ημέρες είχε στα χέρια του το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου οικονομικών χωρίς να μας ενημερώνει», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Από την κυρία συνάδελφο, κατά την προσφιλή της τακτική, έγινε απόλυτη διαστρέβλωση εκείνων που έχουν γίνει στην επιτροπή. Περίπου εμφανίζομαι εγώ να δυσθυμώ και να είμαι αποτρεπτικός στο να έρθουν έγγραφα στην επιτροπή. Διακόσια ερωτήματα είχε η κ. Κωνσταντοπούλου σαν πρόταση. Είπα ότι για να είμαστε σοβαροί θα συντάξουμε ένα λιτό έγγραφο που θα ζητάμε κάτι συγκεκριμένο», σχολίασε ο κ. Μαρκογιαννάκης για να προσθέσει: «Δεν είναι δυνατό να είναι αυτή συμπεριφορά βουλευτή. Ήρθε από το ΥΠΟΙΚ το βράδυ της 15ης Μαΐου το έγγραφο. Το έστειλα στο Υπουργείου Εξωτερικών για μετάφραση και την 23η δόθηκε το έγγραφο».

Στην επιμονή της κ. Κωσταντοπούλου ότι έκρυβε το γαλλικό έγγραφο έξι μέρες, ο κ. Μαρκογιαννάκης της απάντησε: «Είστε η αιτία που πήγε πίσω η επιτροπή 3 μήνες. Βασανίζετε τους μάρτυρες, τουλάχιστον αφήστε την ολομέλεια να κάνει την δουλειά της».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε ότι «μέσα στην επιτροπή κυριαρχεί η κομματική εμπάθεια, το ροκάνισμα του χρόνου και όλα αυτά με μηδενικό αποτέλεσμα».

«Πέστε ό,τι θέλετε να πείτε και αφήστε τα υπονοούμενα, για μίσος, πολιτική εμπάθεια και προκατασκευασμένες κατηγορίες. Στην επιτροπή έχουμε σηκώσει και εμείς τα χέρια και η επιστήμη. Δεν μπορεί άλλο η επιτροπή να παρασύρεται σε ατέρμονες συζητήσεις», κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να προσαχθούν στην Προανακριτική τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, που διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας.

Παράλληλα σχολιάζοντας την αντίδραση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου για τις αναφορές του στο Ολοκαύτωμα έκανε λόγο για «κάποια υποκείμενα στις τάξεις της (ΔΗΜΑΡ) που αμφισβητούν τα ολοκαυτώματα των Ελλήνων και η ΝΔ δεν μιλάει που εξέδωσε το βιβλίο της κ. Ρεπούση».

«Δεν θα κάνετε την Ελλάδα, Γερμανία, δεν θα σας το επιτρέψει η Χρυσή Αυγή που είναι θεματοφύλακας της ελληνικής ιστορίας», πρόσθεσε. Στο σημείο αυτό, η προεδρεύων του Σώματος Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η λέξη υποκείμενο.

«Δεν είναι το θέμα οι χαρακτηρισμοί από την Χρυσή Αυγή, γιατί αυτούς χαρακτηρίζουν. Λυπάμαι που αφήνει το προεδρείο οι δηλώσεις περί αρνήσεως ολοκαυτώματος από βήματος της Βουλής να περνάνε έτσι», ήταν η αντίδραση του κ. Οικονόμου.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 18:01