Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2012, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών (European Policy Center).

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η δημοσιονομική κρίση και η οικονομική ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα από την προηγούμενη, που διογκώθηκαν με την οικονομική κρίση και ήρθαν στην επιφάνεια.

Αποτέλεσμα της πλήρους κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να διαπιστωθεί τον προηγούμενο Οκτώβριο ότι το έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ από 6%.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των Ευρωπαίων, η Ελλάδα πρέπει να βάλει τάξη «στα του οίκου της». Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4%, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι φιλόδοξος στόχος, όμως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», έπειτα από την πολιτική στήριξη που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Ελλάδα την προηγούμενη Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τον Μάρτιο, μετά τη σχετική αξιολόγηση της Επιτροπής, στη λήψη πρόσθετων μέτρων, ενώ επεσήμανε ότι αυτό που απαιτείται τώρα, μετά τη δήλωση στήριξης την οποία υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, είναι να υπάρξει εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, ώστε, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να υπάρξει ενεργοποίησή του.

Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, τονίζοντας ότι, για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές, χρειάζεται χρόνος και έργο.

Ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και έκανε μνεία στις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, παραθέτοντας τα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός μίλησε για το πάγωμα των μισθών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, ανέφερε την περικοπή των επιδομάτων στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 10% κατά μέσο όρο το 2010. Αυτό, εξήγησε ο υπουργός, αντιστοιχεί στη μείωση των ονομαστικών αποδοχών κατά 4% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, εν συγκρίσει με το 2009.

Σε ό,τι αφορά στη στάση της αντιπολίτευσης στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση, έκανε λόγο για τις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και για τα «αντιφατικά μηνύματα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να αποφανθεί και να συνειδητοποιήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξεταστούν σε βάθος και να διαλευκανθούν πλήρως οι ευθύνες που υπάρχουν σχετικά με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που κοινοποιούσαν οι ελληνικές Αρχές στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης