«Θέλουμε μια Ευρώπη ευημερίας ή μια Ευρώπη – κελί;», διερωτήθηκε από το βήμα κομματικής εκδήλωσης, το βράδυ της Δευτέρας, στην πλατεία του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ εν συνεχεία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των δανειστών, τονίζοντας ότι μπλοφάρουν.

«Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και τέσσερις μήνες διαπραγματεύεται σκληρά με τους εταίρους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «oι δανειστές μάς ζητούν να χτυπήσουμε με σαδισμό τους πιο αδύναμους Έλληνες, λες και αν τους πλήξουμε με νέα μισανθρωπικά μέτρα η Ελλάδα θα βγει από την κρίση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η νέα λιτότητα που θέλουν να επιβάλουν οι ίδιοι οι θεσμοί στην Ελλάδα θα μειώσει τα χρήματα που οι δανειστές θέλουν να πάρουν», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό, «ακόμα και στο εσωτερικό του ΔΝΤ γνωρίζουν ότι η νέα λιτότητα που θέλουν να επιβάλουν θα μειώσει κι άλλο τα εισοδήματα από τα οποία θα αποπληρωθεί το χρέος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «κανείς από τους δανειστές δεν πιστεύει ότι αν κάνουμε αυτά που ζητούν θα αναπτυχθεί η οικονομία και θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».

«Εμείς εκλεγήκαμε για να αμφισβητήσουμε την ισχύ αυτού του μνημονίου. Οι μαζορέτες του μνημονίου, αυτοί που έφεραν το μνημόνιο μάς κατηγορούν και με κατηγορούν ότι υπέγραψα μνημόνιο στη βάση της 20ης Φεβρουαρίου, υποστήριξε.

Εν συνεχεία, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «αν προσυπογράψουμε τις πολιτικές που θέλουν θα βαθύνει η κρίση», ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία τόνισε ότι «ακόμη δεν έχουμε καταλάβει με ποιους ακριβώς διαπραγματευόμαστε. Έχουμε τρεις θεσμούς που δεν θέλουν όλοι το ίδιο πράγμα. Δεν υπάρχει κοινή γραμμή, αλλά πολυδιάσπαση και διαφωνίες».

«Τη ρήξη δεν την έχουμε στο τραπέζι, αλλά πρέπει να μπορούμε να τη διανοηθούμε. Θα έχουν από εμάς τη μία λογική πρόταση μετά την άλλη, αλλά δε θα υπάρξει πουθενά η ταπείνωση. Αν θέλουν την ταπείνωση μας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης. Η ρήξη πρέπει να γίνει εδώ, με το κατεστημένο, με τον ίδιο μας τον κακό εαυτό», επεσήμανε.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κάναμε διαπραγμάτευση. Τώρα είναι η στιγμή που φτάνουμε στο σημείο που η ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει την ίδια την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη «χαρά» που εμφανίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης για την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων από τους θεσμούς, ο κ. Βαρουφάκης, τα παρομοίασε με «τους μαυραγορίτες που έλεγαν “Βάστα Ρομελ”».

«Η μοναδική δύναμη ευθύνης είναι η ελληνική Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την δημιουργία μια αναπτυξιακής τράπεζας, όμως είναι κάτι που οι εταίροι το απορρίπτουν προς το παρόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την ομιλία του δεν έλειπε η αναφορά στην Κρήτη, αλλά και στην ανάπτυξη της. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «πρέπει να προστατεύουμε παραδείσους, όπως η Κρήτη. Δεν μου αρέσει η ανάπτυξη της βόρειας Κρήτης, δεν θέλω διαμετακομιστικό λιμάνι στον νότο. Δεν θέλω η Κρήτη να γίνει Σιγκαπούρη. Όχι στις εύκολες λύσεις».

Κλείνοντας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, στην πλέον κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μετά τη λήξη της ομιλίας του, ο κ. Βαρουφάκης δέχτηκε ερωτήσεις και είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι η έξοδος από το ευρώ δε μπαίνει στη συζήτηση, «Θα είμαστε μέσα», τόνισε.

Με πληροφορίες από cretapost.gr & cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης