Το comeback του Υanis

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017, 10:03
Το comeback του Υanis
Σε ένα παιχνίδι λέξεων και εντυπωσιασμού επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επέλεξε να προβεί σε «αποκαλύψεις» κατόπιν εορτής και πολύ καιρό από την ημέρα που παραιτήθηκε από το αξίωμά του.

Σε ένα παιχνίδι λέξεων και εντυπωσιασμού επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επέλεξε να προβεί σε «αποκαλύψεις» κατόπιν εορτήςΤο κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι θεμιτό και πολιτικά ανεκτό κι εάν η ετεροχρονισμένη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών βρίσκεται εντός ορθολογικού πλαισίου, το κρίνει ο κάθε πολίτης με βάση τη δική του αίσθηση για το ορθό, το ένστικτο και την εμπειρία του.

Η νέα «Βαρουφακιάδα» ξέσπασε μετά τα όσα περιέγραψε ο πρώην υπουργός στο βιβλίο «Adults in the Room» (σ.σ.: Ενήλικες στο δωμάτιο) για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης το καλοκαίρι του 2015. Η εικόνα που μεταφέρει είναι χαοτική και για άλλη μια φορά ισχυρίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού ανέθεσε να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας έπειτα από ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη.

Mε αφορμή την ανακοίνωση έκδοσης 5ετούς ομολόγου σήμερα, ο πρώην υπουργός για άλλη μία φορά εξαπολύει μύδρους, καλώντας την κυβέρνηση να «ζητήσει συγγνώμη από τους Σαμαρά-Στουρνάρα» ή να σταματήσει τους πανηγυρισμούς για την έξοδο στις αγορές.

Με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο κ. Βαρουφάκης γράφει τα εξής:

Το καθήκον της κυβέρνησης εν όψει μετακύλισης του ομολόγου Στουρνάρα: Ή ζητήστε συγγνώμη από τους κ.κ. Σαμαρά-Στουρνάρα ή σταματήστε τους προσβλητικούς πανηγυρισμούς

Ότι η έξοδος στις αγορές ενός πτωχευμένου κράτους αποτελεί όνειδος, αντί για λόγο να γιορτάζουν οι πολίτες του, είναι κάτι που ήδη εξήγησα το περασμένο Σάββατο στην ΕφΣυν.

Σε εκείνο το άρθρο, με τίτλο «Στις Αγορές, Πτωχευμένοι 2.0» είχα μάλιστα αντιγράψει άρθρα του Απριλίου 2014 με τα οποία εξηγούσα γιατί το ομόλογο που εξέδωσε τότε ο κ. Στουρνάρας ήταν ένα πυροτέχνημα που στόχο είχε να πείσει του «ιθαγενείς» ότι βγαίνουν από την κρίση, την ώρα που το νέο ομόλογο, το νέο εκείνο δάνειο, τους βούλιαζε βαθύτερα στην πτώχευση.

Εκείνη την εποχή, τον Απρίλιο του 2014, εξηγούσα κατ’ ιδίαν στην ηγεσία του Σύριζα ακριβώς αυτά, με αναλύσεις και επιχειρήματα τα οποία κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του χρησιμοποιούσαν στον δημόσιο διάλογο, και στη Βουλή, για να κατατροπώνουν την κυβέρνηση Σαμαρά για το ομόλογο που εξέδιδε το Υπουργείο Οικονομικών του κ. Στουρνάρα.

Οποία ειρωνεία!

Σήμερα, το νέο πυροτέχνημα, η νέα έξοδος στις αγορές ενός ακόμα πιο χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους (απ' ό,τι ήταν το 2014, λόγω του σωρευτικού αντίκτυπου της κρίσης ύφεσης-χρέους), βασίζεται στη μετακύλιση (στην τριετή επέκταση, για την ακρίβεια), εκείνου του ίδιου ομολόγου του κ. Στουρνάρα!
Ο κοινός νους απαιτεί από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είτε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους κ.κ. Σαμαρά-Στουρνάρα είτε να δηλώσει ευθαρσώς ότι η μετακύλιση του ομολόγου Στουρνάρα δεν βοηθά στην απόδραση της χώρας από τη Χρεοδουλοπαροικία. Τρίτη επιλογή κ. Τσίπρα δεν έχετε!


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017, 12:03