Δεν θα υπάρξει τελικά φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ, διαβεβαίωσε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν θα υπάρξει φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚΌπως αναφέρει σε αυτή: «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. 

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση». 
 
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε ανοίξει «παράθυρο» για την επιβολή φόρου στις αναλήψεις που γίνονται μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά ενώπιον δημοσιογράφων ότι «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με στόχο να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος».

Όσον αφορά στη φορολόγηση κρυφών, αδήλωτων κι αφορολόγητων καταθέσεων που βρίσκονται είτε στην Ελβετία ή σε άλλες χώρες του εξωτερικού είτε σε ελληνικές τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι οι φόροι που θα επιβληθούν εν είδει προστίμου για τη «νομιμοποίησή» τους θα είναι δύο και θα κυμαίνονται σε διαφορετικά ύψη.

Για τις καταθέσεις που έχουν γίνει μέσω εμβασμάτων σε τράπεζες στο εξωτερικό, ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου ο φόρος είναι 15%, ενώ για τις καταθέσεις στην Ελλάδα που δεν έχουν δηλωθεί είπε ότι «η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών είναι για φορολόγηση κατά 30% του ποσού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη έκπτωση του ΦΠΑ στα επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης