Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θέτει ως άμεση προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, 05:42
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θέτει ως άμεση προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος

Ο ρόλος της Ένωσης για τη Μεσόγειο είναι σημαντικό να ενισχυθεί, με αφετηρία την υιοθέτηση κοινής υπουργικής δήλωσης, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας από το βήμα του 4ου περιφερειακού φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως «οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε όλη τη Μεσόγειο είναι το περιβάλλον και ειδικότερα το θαλάσσιο που μας ενώνει, η προστασία του οποίου θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους μας».

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία συμπροέδρευσαν η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη της Μεσογείου.

O κ. Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ένωσης για τη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά στην προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του, ο αναπληρωτής Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έκθεση που παρουσίασε η Ένωση για τη Μεσόγειο, για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, οι οποίες οδηγούν σε δυσανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων. Επίσης, όπως γίνεται γνωστό, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κοινή περιβαλλοντική πρόκληση και σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως άμεση προτεραιότητά της την προστασία του περιβάλλοντος, υιοθετώντας δέσμη πολιτικών για το κλίμα. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για την πλήρη απαγόρευση πλαστικού μιας χρήσης έως το 2021 και την απολιγνιτοποίηση έως το 2028, «ώστε να πετύχουμε τον στόχο χαμηλών εκπομπών του 2030». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε την αναγκαιότητα ανάληψης κοινών δράσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για ένα συντονισμένο σχέδιο.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, σημείωσε πως «προερχόμενοι από μια χώρα που έχει πληγεί από τη μεταναστευτική κρίση και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το μεγαλύτερα ποσοστά αιτούντων ασύλου στην Ε.Ε., πιστεύουμε ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών για πολιτική σκοπιμότητα δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή, αλλά να καταδικάζεται. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για τον περιορισμό των ροών, όπως οφείλουμε και να υιοθετήσουμε πολιτικές που να οδηγούν σε ασφαλέστερες χώρες και μικρότερες ροές».

«Η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου. Χρειάζεται ένα κοινό, δεσμευτικό, νομικό πλαίσιο για ένα ασφαλές περιβάλλον» υπογράμμισε. «Να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για τη θωράκιση του. Ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου που είναι μία κλειστή θάλασσα» συνέχισε.

Καταληκτικά σημείωσε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, πως «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνδράμει και κάθε άλλο κράτος το οποίο θέλει να υιοθετήσει και να ακολουθήσει πολιτικές για το κλίμα και την προστασία της κοινής μας θάλασσας. Η ομοφωνία ισχυροποιεί τη θέση μας».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, 05:43