Την σημασία να αντιμετωπισθεί το ζήτημα του προσφυγικού ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών για τη Μετανάστευση, που έλαβε χώρα στο Παρίσι.

Στη σύνοδο, η οποία συνεκλήθη με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης και αντικείμενο την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γεώργιος Κουμουτσάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επισήμανε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί την ορθή υλοποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών επανεισδοχής παράνομων μεταναστών και να καταρτίσει νέες με τις χώρες προέλευσης ή διέλευσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαραίτητο τον συντονισμό όλων των επιμέρους πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της εξωτερικής, της εμπορικής και της πολιτικής έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, καθώς και την αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας, ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές.

Τέλος, ο αν. Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση της FRONTEX και της EASO ( European Asylum Support Office ) και την διατήρηση του μεταναστευτικού ως προτεραιότητα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που θα πρέπει να αποτυπώνεται και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, οκ. Βαρβιτσιώτης, δήλωσε τα εξής: «Σ’ αυτήν την άτυπη σύνοδο, συζητήθηκε το θέμα της διακίνησης μεταναστών στην Μεσόγειο. Παρότι σήμερα δε βρισκόμαστε σε κρίση, σίγουρα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία άνοδος των ροών. Επισημάναμε το γεγονός ότι η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, υφίσταται αυξημένες πιέσεις από τα τουρκικά παράλια και βέβαια ζητήσαμε τον ενιαίο ευρωπαϊκό συντονισμό με άξονα τις διμερείς συμφωνίες επιστροφών ανθρώπων, που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται και, βεβαίως, με το συντονισμό όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών, την εξωτερική, την πολιτική για την visa , την πολιτική για την αναπτυξιακή βοήθεια. Στόχος μας είναι να πιεστούν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά και οι χώρες διέλευσης να συνεργαστούν με την Ευρώπη, ώστε να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών. Θεωρούμε ότι ένας από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι το σύστημα επιστροφών, παράλληλα με τους άλλους πυλώνες που είναι η επαρκής χρηματοδότηση των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και η ενίσχυση, βεβαίως, του πνεύματος αλληλεγγύης και καταμερισμού των βαρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης