Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπογράφουν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του Δημοσίου στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας και να καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, «πρόκειται για πρακτική που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη».

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται Δημόσιοι Οργανισμοί και Φορείς κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 ΜαρτίουΣύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκτιμάται ότι θα επιφέρει ρευστότητα 2,5 δις ευρώ, «οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον «Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας. Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται Δημόσιοι Οργανισμοί και Φορείς κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογραμμίζει η κυβέρνηση, «με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο».

«Αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος», καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι. 

Πατήστε εδώ για να δείτε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «δεν αποτελεί ορθολογική διαχείριση, το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται για λογαριασμό της γενικής κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες».

Τη θέση αυτή διατύπωσε με αφορμή ερώτηση που του είχε απευθύνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τη μεταφορά των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Μάρδας είχε επισημάνει ότι η ορθολογική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων και του χρέους αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο υπουργείο Οικονομικών από τη δεκαετία του 1990, όταν δημιουργήθηκε η υπηρεσία θησαυροφυλακίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο λογαριασμός θησαυροφυλακίου στην ΤτΕ.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι λειτουργίες που ασκούνται μέσω αυτού του λογαριασμού και το περιορισμένο εύρος κάλυψής του απέχουν πολύ από αντίστοιχες άλλων χωρών, γεγονός που σημαίνει, ουσιαστικά, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαίος λογαριασμός θησαυροφυλακίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, μια πρακτική την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως αντιπολίτευση. «Το ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν αποτελεί ορθολογική διαχείριση, το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται για λογαριασμό της γενικής κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες. Ουσιαστικά, η γενική κυβέρνηση δανείζεται τα διαθέσιμα που η ίδια διατηρεί στο τραπεζικό σύστημα, καταβάλλοντας γι’ αυτό τόκους» υπογράμμισε ο κ. Μάρδας.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, «τελευταία, το θέμα αυτό απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία βρέθηκε η χώρα και αποτελεί μέρος των αλλαγών που ξεκίνησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της δημοσιονομικής διαχείρισης. Προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (ν. 4320/2015), σύμφωνα με την οποία τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ασφαλιστικούς φορείς στην ΤτΕ σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, δύνανται να επενδύονται σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, μια πρακτική την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως αντιπολίτευση. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης