Βενιζέλος: «Διεθνές, όχι διμερές πρόβλημα η ονομασία της πΓΔΜ»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013, 22:07
Βενιζέλος: «Διεθνές, όχι διμερές πρόβλημα η ονομασία της πΓΔΜ»
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με θέμα την πολιτική “ανοικτών θυρών” (διεύρυνσης), υπενθύμισε σε όλους ότι το λεγόμενο ζήτημα του ονόματος δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά είναι ένα ανοικτό, διεθνές πρόβλημα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα σέβεται απολύτως τη διαδικασία που διευθύνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μέσω του κ. Νίμιτς για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα ζήτημα καλής γειτονίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και περιφερειακής σταθερότητας.

Το πραγματικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι εσωτερικό και θεσμικό. Πρόβλημα δημοκρατίας και σεβασμού του κράτους δικαίου. Πρόβλημα εθνοτικής συνοχής, σεβασμού και πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας για τη συνύπαρξη της σλαβικής και της αλβανικής κοινότητας.

Το βαθύτερο πρόβλημα, προσέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, είναι η ύπαρξη μιας επίσημης κρατικής ιδεολογίας και μιας ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας κατά την αναζήτηση της τεχνητής εθνικής ταυτότητας, μέσω της λεγόμενης αρχαιοποίησης. Σε κανένα δυτικό σύγχρονο κράτος, δημοκρατικό και δικαιοκρατικό, δεν υπάρχει, ανέφερε, επίσημη κρατική ιδεολογία. Αυτό τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό και δημιουργεί πολύ σημαντικά προβλήματα και μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, έχει δηλώσει την ετοιμότητά της για μια συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και έχει μια απολύτως φιλική και δημιουργική στάση απέναντι στους γείτονές της. Ακόμη και μετά τη βαθιά οικονομική κρίση, δήλωσε, η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος άμεσος επενδυτής στην ΠΓΔΜ, οι δύο οικονομίες είναι πρακτικά διασυνδεδεμένες και η Ελλάδα είναι προνομιακός προορισμός για τους τουρίστες από την ΠΓΔΜ. Η στάση όμως της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι δυστυχώς αδιάλλακτη.

Συνεπώς, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του, το πρόβλημα είναι διεθνές και όχι διμερές και ανάγεται στις αρχές της Συμμαχίας και στα κριτήρια της διεύρυνσης που είναι, μεταξύ άλλων, η περιφερειακή σταθερότητα και η ενίσχυση των αξιών της Συμμαχίας που λειτουργούν ως θεσμική αιρεσιμότητα (δημοκρατία, κράτος δικαίου κλπ).

ΠΓΔΜ: Ευθύνες στην Ελλάδα για «κωλυσιεργία» στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επιρρίπτει ο Ν. Πόποσκι

«Πουθενά στα κριτήρια που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα της χώρας μας για να καταστούμε μέλος της Συμμαχίας. Η στάση της Ελλάδας συνιστά αποφυγή ανάληψης ευθύνης, με μεταφορά της «μπάλας» στις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.

Ο κ. Πόποσκι, σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του που μετέχουν στην αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν, εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της και επιχειρεί να εμπλέξει όλο το ΝΑΤΟ για την κωλυσιεργία που παρατηρείται αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Θεωρώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται εκ μέρους του νότιου γείτονα μας η τάση να μεταφερθεί σε όλη τη Συμμαχία η ευθύνη για μία κλασική περίπτωση παραβίασης του διεθνούς πλαισίου που έχει εμπεδωθεί μέσω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Πόποσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σημειώνοντας ότι το Δικαστήριο έκρινε πως η ΠΓΔΜ σε καμία περίπτωση δεν έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία και πως επιδεικνύει εποικοδομητική προσέγγιση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι η χώρα του ότι «δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε καταστάσεις που διαμορφώνονται εκ μέρους του νότιου γείτονα με στόχο να σχηματιστεί η αντίληψη κάποιας σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, εικόνα που ο νότιος γείτονας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για περαιτέρω αναβολή της ένταξης της ‘Μακεδονίας' στο ΝΑΤΟ».

Πηγή: AΠE

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013, 22:09