Ανοιχτός σε κάθε είδους συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά με σοβαρές και υπεύθυνες για τον τόπο προτάσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης, καλώντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει ουσιαστικά στη συνολική ευθύνη για την πορεία της χώρας.

«Το συμπέρασμα των εκλογών είναι ότι διατηρήθηκε η κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Φάνηκε ο κρίσιμος ρόλος και το ειδικό βάρος της παράταξης. Ο κόσμος όμως θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα. Θα ανταποκριθούμε, άλλα υπάρχει ανάγκη για εθνική ενότητα. Θέλουμε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη συνολική ευθύνη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή το άνοιγμα που έκανε νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου στην Αριστερά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «παραβιάζει ανοιχτές θύρες», αφού, όπως υποστήριξε, ο ίδιος έχει θέσει θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια.

Όμως, όπως είπε, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ «να μας πει πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα, για να καταλάβουμε αν έχουμε λόγο ύπαρξης», χωρίς με τη συγκεκριμένη διευκρίνιση να αφήνει πολλά περιθώρια συμπόρευσης με την Κουμουνδούρου.

Οι πέντε προτάσεις στον Παπούλια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστές και πέντε προτάσεις που κατέθεσε στον Κάρολο Παπούλια κατά τη μεσημεριανή τους συνάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ζήτησε:

1. Συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για το θέμα της ΧΑ

2. Συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της λήψης μέτρων καταπολέμησης της ανεργίας

3. Συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο μακροχρόνιο δημοσιονομικό σχεδιασμό

4.Συνεννόηση και εξήγηση για το αν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής.

5. Στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα να αξιοποιηθεί το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, τόσο για τις γερμανικές αποζημιώσεις όσο και για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου.

«Εμείς δεν θέσαμε θέμα ηγεσίας για τον κ. Κουβέλη»

Για την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται τις εσωτερικές διεργασίες άλλων κομμάτων. «Εμείς δεν επιχαίρουμε για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα… Εμείς δεν θέσαμε θέμα ηγεσίας για τον κ. Κουβέλη, εκείνος έθετε θέμα ηγεσίας για το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε και με σαφείς αιχμές, εξέφρασε την ελπίδα οι εσωκομματικές διαδικασίες στη Δημοκρατική Αριστερά να λειτουργήσουν άμεσα.

Για τα Σκόπια: «Ο Μ. Νίμιτς είναι πάντα ευπρόσδεκτος»

Για το ζήτημα των Σκοπίων, ανέφερε ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, είναι πάντα ευπρόσδεκτος για συζητήσεις, για τις οποίες, όπως ανέφερε, είχε μιλήσει και στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία.

Για την πρωτιά του μειονοτικού κόμματος σε Ξάνθη και Ροδόπη

Όσο για τις επιδόσεις του μειονοτικού μουσουλμανικού κόμματος στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα… Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάννης».

«Μια Περιφέρεια πρέπει να εκφράζεται με συνεκτικό τρόπο για το κοινό καλό. Μια χώρα να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κριτήρια ευρωπαϊκά» συνέχισε, εξηγώντας: «Γενικά δεν συμφωνώ με την ανάλυση που γίνεται σε σχέση με το πολιτικό αποτέλεσμα που παράγεται. Σημασία έχει για μας μια καλύτερη μοίρα για όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης».

Για τις δηλώσεις Ερντογάν

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για Κούρδους τρομοκράτες που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ίσως έκανε μια παρεξήγηση, καθώς η χώρα μας έχει πολλές φορές δεχτεί τα συγχαρητήρια της Άγκυρας για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Για το Κυπριακό

Όσο για το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η Κύπρος, ενώ ο ίδιος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη, στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, για να συζητήσουν σε ποιο σημείο βρίσκονται επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης