Βενιζέλος: «Τώρα πρέπει να πούμε όχι σε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014, 17:58
Βενιζέλος: «Τώρα πρέπει να πούμε όχι σε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί»
«Tώρα είναι η στιγμή να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια στο χώρο της δημόσιας διοίκησης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση των δέκα προτάσεων του κόμματος για την Υγεία. 

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «10 θέσεις για την Υγεία» που διοργανώνει ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ότι αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ένα «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, μεταρρυθμίσεις που τις θέλει η κοινωνία».

«Αλλάζουμε τη σελίδα με απλό τρόπο, "όχι" νέο μνημόνιο, "όχι" τρόικα πέρα από το σημείο που έχουμε πει και συμφωνήσει, και -εις πείσμα όλων αυτών που αρέσκονται να μαντεύουν κακά- "όχι" νέα μέτρα λιτότητας που πληγώνουν τον πολίτη και την Οικονομία» τόνισε.

Σημείωσε δε ότι πάνω σε αυτή τη βάση τη δημοσιονομική, τη μακροοικονομική, την αναπτυξιακή και πάνω σε αυτούς τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, πρέπει να οικοδομηθεί και η νέα εποχή του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα με επίκεντρο το ΕΣΥ, συμπληρωμένο από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τρόπους που να απαντούν σε αυτό που ο πολίτης καταλαβαίνει και θέλει ως λειτουργία ενός συστήματος υγείας χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Συνεχίζοντας για το ζήτημα της τρόικας είπε ότι αυτή υπάρχει επειδή υπάρχει το ΔΝΤ και πως όλα τα άλλα είναι οι κανονικές ευρωπαϊκές διαδικασίες που ισχύουν για όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Αναφερόμενος στο δάνειο που έχει ληφθεί για το ελληνικό δημόσιο χρέος, σχολίασε πως είναι έτσι διαρθρωμένο, «ώστε μπορούμε να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με το ΔΝΤ» και πως «και η Ευρωζώνη πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το ΔΝΤ».

Τόνισε επίσης ότι «τώρα μπορούμε να ζητήσουμε την επιβεβαίωση με καθαρό τρόπο αυτού που έχουν ήδη πει οι αγορές στην πράξη, πως το χρέος είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο». Προσέθεσε ακόμα ότι όσοι θέλουν και κούρεμα, να ξέρουν ότι αυτό επιτυγχάνεται όταν δεν λες πολλά λόγια, αλλά όταν κάνεις τους κατάλληλους χειρισμούς, την κατάλληλη στιγμή μέσα από τους κατάλληλους διαύλους.
«Όλα αυτά», συνέχισε, «είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσθετο "κούρεμα" με ασφάλεια, συναινετικά, προστατεύοντας τις καταθέσεις και τις περιουσίες των πολιτών και δίνοντας μια νέα προοπτική στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως κάποιοι ενοχλούνται από τη σκέψη αυτή γιατί δεν υπάρχουν πολιτικά χωρίς μνημόνιο, κρίση και τρόικα. Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο υποστήριξε πως «τα άλλα είναι μαγκιές εκ του ασφαλούς που δημιουργούν τεράστιους κινδύνους, δηλαδή δημιουργούν τον κίνδυνο να ρίξουμε μια κλωτσιά και να τα καταστρέψουμε όλα όσα φτιάξαμε με τις θυσίες των πολιτών και να γυρίσουμε πολύ πίσω από την αφετηρία του 2010 και αυτό θα ήταν τραγικό λάθος».

Οι δέκα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία

Όσον αφορά στις δέκα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία αυτές έχουν ως εξής όπως τις παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος:

Αξιολόγηση όλων των στελεχών υγείας και δημιουργία θέσεων επικουρικών γιατρών τριετούς απασχόλησης που θα καταλαμβάνουν θέση επιμελητή Β' μετά από κρίση.

Κανείς δεν θα μπαίνει στο Σύστημα Υγείας εάν πρώτα δεν έχει υπηρετήσει σε θέση επικουρικού γιατρού στο κέντρο ή στην επαρχία.

Επαναπατρισμός των υγειονομικών στελεχών με στόχο την αναζωογόνηση και την στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πολιτική ηγεσία να έχει τη δυνατότητα να απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε στελέχη, επιστήμονες του τομέα υγείας (ιατροί, καθηγητές, ερευνητές, τεχνικοί σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία του εξωτερικού) που θα μπορούν με αίτησή τους και με βάση τα προσόντα τους να καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άνοιγμα κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ.

Επανεκτίμηση και επαναπροσδιορισμός της κατάληψης της θέσης διευθυντή του Εθνικού Συστήματος Υγείας με νέα κριτήρια, π.χ. με κτήση διδακτορικού ή με δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά- Αξιολόγηση.

Διερεύνηση των πραγματικών αναγκών της ασφαλούς εφημερίας ανά Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο, Νομό και ενοποίηση όλων των φορέων υγείας περιοχής και νομού κάτω από την εποπτεία των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Νοσοκομείων.

ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ και πολιτική φαρμάκου σε νέα βάση.

Κατάργηση του «5ευρου» στις Μονάδες του ΠΕΔΥ

Άμεση ενίσχυση των ΔΥΠΕ -Νέες αρμοδιότητες και ανάδειξη συντονιστικού και εποπτικού ρόλου.

Τροποποίηση θέσεων ιατρικού προσωπικού στα οργανογράμματα των Νοσοκομείων.

Οριστικοποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων.

Άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για την εκπαίδευση και τις ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού, των νοσηλευτών, των γιατρών και της εξειδίκευσής τους μετά τη λήψη ειδικότητας.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για παραγωγή υψηλού στελεχιακού δυναμικού στη διοίκηση και τις υπηρεσίες υγείας, μετά από αξιολόγηση.

Άμεση λειτουργία των 150 κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

Στελέχωση του ΕΚΑΒ από τις ανώτατες και ανώτερες σχολές (διασώστες, νοσηλευτές - επειγοντολόγοι, παραϊατρικοί).

Αντικατάσταση των αγροτικών γιατρών από μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς.

Άνοιγμα διαλόγου για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ.

Κάρτα Υγείας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014, 18:01