«Βιώσιμο το χρέος- Οι όποιες βελτιώσεις δεν βλάπτουν»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014, 18:34
«Βιώσιμο το χρέος- Οι όποιες βελτιώσεις δεν βλάπτουν»
Την εκτίμησή του ότι το χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά «διαχειρίσιμο και βιώσιμο» και άρα ορισμένες επιμέρους βελτιώσεις στην εξυπηρέτηση του δανείου δεν συνεπάγονται μια νέα κατάσταση επιβλαβή για κάποιους, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας ενώπιον ξένων ανταποκριτών ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στη θεσμική συγκρότηση της τρόικας και πως πρέπει να διαμορφωθεί μια «νέα κι ελκυστική αφήγηση» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος «είναι μακροοικονομικοί, δεν είναι απλώς δημοσιονομικοί. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ως μόνο στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα και όχι την ανάπτυξη, διότι αλλιώς δεν έχουμε παρονομαστή και αριθμητή σε αρμονία, με αποτέλεσμα τη μείωση και τον έλεγχο του δημοσίου χρέους».

Ανέφερε δε ότι «όταν μιλούμε για χρέος, δεν πρέπει να εξετάζουμε μόνο το μέγεθος του χρέους, αλλά και τη διάρκεια του δανείου, σε συνδυασμό με το κόστος εξυπηρέτησης».

«Επομένως», παρατήρησε, «μπορούν να γίνουν κάποιες περαιτέρω βελτιώσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας, χωρίς να χάσει κάποιος απ’ αυτή την εξέλιξη».

Διευκρινίζοντας ότι «δεν ζητούμε πολιτικές χάρες, ζητούμε μια σοβαρή συζήτηση με κατανόηση των αριθμητικών δεδομένων», ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κρίση στην πρώτη φάση, διόγκωσε την κρίση, προκαλώντας μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία και ανατροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο».

Για το ίδιο θέμα και απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι όταν εκδηλώθηκε η κρίση, από πλευράς της Ε.Ε. «δεν έγιναν πάντα οι σωστές, αποτελεσματικές ή και δίκαιες επιλογές», ενώ υπογράμμισε πως από ελληνικής πλευράς η ανταπόκριση είναι πλήρης -«τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά και συνεπώς κανένα κράτος-μέλος δεν έχει επιβαρυνθεί από την Ελλάδα», τόνισε.
Αναφορικά με την τρόικα (που αποτελεί ένα «θεσμικό υβρίδιο» απότοκο της κρίσης), ο κ. Βενιζέλος διευκρινίζοντας ότι η χώρα μας υποβοηθήθηκε απ’ αυτήν, παρατήρησε ότι η συγκρότησή της παρουσιάζει δύο προβλήματα: 1) ενώ στην αρχή λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των τριών θεσμών, μετά άρχισε να λειτουργεί ως εντολοδόχος των κυβερνήσεων μέσω του eurogroup και τελικά από το σχήμα απουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και 2) τα υπηρεσιακά στελέχη που εκπροσωπούν την τρόικα «σηκώνουν ένα τεράστιο πολιτικό βάρος, γεγονός που δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό θεσμικό πρόβλημα, που είναι πρόβλημα δημοκρατίας, πολιτικής και νομιμοποίησης».

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό κόστος του προγράμματος διάσωσης, ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι «ο κάθε πολίτης βλέπει το πρόβλημά του, το πρόβλημα της οικογένειας και του παιδιού του -βλέπει το δικό του εισόδημα και τις δικές του προτεραιότητες». «Αυτό το κόστος σήμερα πληρώνουμε, αλλά είναι ένα ιστορικό κόστος -διότι πιστεύουμε, ότι θα μας δικαιώσει η ιστορία», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις ευρωσκεπτικιστικές και ακραίες δυνάμεις που θα επιδιώξουν να καταγραφούν στις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «αυτή είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα» και προσέθεσε: «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χρειάζεται μια νέα, ανανεωμένη και ελκυστική αφήγηση. Διότι για πάρα πολλές κοινωνίες, η Ευρώπη ταυτίζεται με πολιτικές που οδηγούν στην ανεργία ή τη μείωση των εισοδημάτων». Επίσης, προσέθεσε, πως επειδή δημογραφικά η Ευρώπη μικραίνει και «η θέση της στην παγκόσμια οικονομία περιορίζεται» θα πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα μεγάλα θέματα - το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, αλλά και η μετανάστευση, ώστε να διασωθούν οι αρχές αλλά να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή βαρών.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014, 18:34