Βίτσας: Αποτυχία της Ευρώπης ότι δεν έχει διαμορφώσει ευέλικτη, λογική και ανθρώπινη νομοθεσία για τη μετανάστευση

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Απριλίου 2019, 12:27
Βίτσας: Αποτυχία της Ευρώπης ότι δεν έχει διαμορφώσει ευέλικτη, λογική και ανθρώπινη νομοθεσία για τη μετανάστευση

Την ανάγκη να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, γνωστοποιώντας ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί μαζί με το επιτελείο του στη Σάμο, προκειμένου να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση του νησιού.

«Αποτελεί αποτυχία της Ευρώπης το γεγονός ότι δεν έχει διαμορφώσει ενιαία πολιτική ασύλου και δεν έχει προχωρήσει στην αναγκαία αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Θα έλεγα επίσης ότι είναι αποτυχία της Ευρώπης το γεγονός ότι δεν έχει διαμορφώσει ευέλικτη, λογική και ανθρώπινη νομοθεσία για τη μετανάστευση με αποτέλεσμα να πνίγονται άνθρωποι στη Μεσόγειο», τονίζει ο κ. Βίτσας και υπογραμμίζει: «Αντί, να δημιουργήσουμε μια πολιτική που θα δώσει δισεκατομμύρια για να αναπτυχθούν οι φτωχές χώρες, δίνουμε χρήματα δήθεν για να περιφρουρούμε τα σύνορα. Αυτές οι πολιτικές δεν δίνουν λύση, κινδυνεύουν να μας γυρίσουν στην περίοδο πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Όπως αναφέρει, σκοπός της επίσκεψής του στη Σάμο «είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της αποσυμφόρησης και παράλληλα να προχωρήσει η ενοικίαση του χώρου όπου θα δημιουργηθεί το νέο ΚΥΤ, ώστε να αρχίσει να κατασκευάζεται». «Στόχος μας», προσθέτει, «είναι να μεταφερθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευάλωτοι, ώστε στο τέλος Μαΐου, στις δημοτικές εκλογές, να φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης 500-600 άνθρωποι. Αυτούς θα τούς μεταφέρουμε από το σημερινό ΚΥΤ στο Βαθύ, το οποίο θα κλείσει, στο νέο ΚΥΤ που δημιουργούμε και θα έχει χωρικότητας 1.200 ατόμων».

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι ορισμένοι επενδύουν στην ξενοφοβία για ψηφοθηρικούς λόγους, ο κ. Βίτσας σημειώνει μεταξύ άλλων: «είναι σαφές ότι υπάρχει σχέδιο από ξενοφοβικούς, ρατσιστές και φασίστες, στο οποίο παρασύρονται κι άλλοι, όχι πάντα με αγαθότητα. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει κόσμος που είναι σοβαρός, λογικός, οργανωμένος. Από την πλευρά των δυνάμεων της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, αναπτύσσεται μια ρητορική που επενδύει στην ψήφο των ξενοφοβικών, ενώ παράγει περισσότερα Fake News από όσα μπορεί να καταναλώσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Έχει να κάνει και με το ήθος, μιλάμε για τις ζωές ανθρώπων, όχι για ψήφους. Στο κάτω κάτω, πολιτική είναι η διαχείριση της πραγματικότητας, δεν είναι ένας συνεχής λόγος και αντίλογος που μοιάζει με ποδοσφαιρικό αγώνα. Αλλά και στο επίπεδο των προτάσεων της ΝΔ, δεν υπάρχει διαφορά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που η ίδια χαρακτηρίζει ακροδεξιές. Αυτό όμως θα το πληρώσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Απριλίου 2019, 12:27