Ιστορική και ωφέλιμη χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ1 και όπως είπε το μομέντουμ ήταν πολύ καλό και αναγκαίο.

Οι σχέσεις των βαλκανικών χωρών εισέρχονται σε άλλο επίπεδο, το ζήτημα των ενεργειακών αγωγών έχει πολύ Τουρκία, παρατήρησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επανέλαβε δε ότι με τη γείτονα συζητάμε για τη διαχείριση του προσφυγικού σε συνδυασμό με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα, τα «αδικαιολόγητα» ζητήματα των εντάσεων στο Αιγαίο και την κοινή οικονομική δράση. «Δεν συζητάμε το ζήτημα της συνθήκης της Λωζάννης», είπε και προσέθεσε: «Δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις για τις συνθήκες. Άλλωστε η διεθνής κοινότητα τη θεωρεί κεντρικό στοιχείο του συνολικού διεθνούς δικαίου».

Όσον αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την προετοιμασία της επίσκεψης, σχολίασε «και μετά ρίχνουμε και ένα ζεμπέκικο». «Ποιον αντιπολιτεύεται η αντιπολίτευση όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Δεν είναι συνηθισμένοι να αποκρούουν «φιλικές» ή ‘εχθρικές» επιθέσεις εν τη γενέσει τους» επισήμανε.

Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις εθνικές θέσεις δεν τις κρύβουμε και θα κινηθούμε και θα προχωρήσουμε καλύτερα απαλλαγμένοι από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, πρόσθεσε. Η ατζέντα της επίσκεψης είχε τεθεί πριν από μεγάλο διάστημα, διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βίτσας απάντησε μονολεκτικά «όχι» στην ερώτηση εάν υπήρξε διπλωματικό επεισόδιο στην Κομοτηνή.

Για τη μη παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, παρατήρησε ότι στις συνομιλίες δεν παρέστη ο Τούρκος ομόλογός του, ενώ συμμετείχαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών. Άλλωστε στη Θεσσαλονίκη διεξαγόταν μια άσκηση όπου ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του, συμπλήρωσε.

Χαρακτηρίζοντας ωφέλιμη την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επικεντρώθηκε στο γεγονός της προσπάθειας διαμόρφωσης κανόνων εμπλοκής.

Εκτίμησε δε ότι θα υπάρξουν οφέλη- θέλω να έχουμε όφελος- στα θέματα του προσφυγικού και της έντασης στο Αιγαίο. Μία επίσκεψη δεν καταλήγει στιγμιαία, δεν υπάρχει πολιτική 24 ωρών, επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης