Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Ερώτηση για το θέμα της ετοιμότητας εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης – μάλιστα- ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, κατέθεσε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ά Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας.

Ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επεσήμανε: «Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο και κατ’ επέκταση και στην αιχμή της αντιπυρικής περιόδου, η προετοιμασία, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η διασφάλιση των αναγκαίων μέσων, προγραμματίζονται και υλοποιούνται πολύ νωρίτερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι: «Κρίσιμο εργαλείο και τμήμα του σχεδιασμού και της προετοιμασίας αυτής, αποτελούν τα εναέρια μέσα τα οποία τίθενται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος και περιλαμβάνουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα μεσαίου και βαρέως τύπου, είτε εθνικά, είτε ενοικιαζόμενα».

Καταλήγοντας στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών τόνισε: «Εκκρεμεί ακόμη ο διαγωνισμός των προβλεπόμενων στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ελικοπτέρων» και ζήτησε να πληροφορηθεί «πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί, με ποιο τίμημα και ποιους όρους ενοικίασης, υποστήριξης και για ποιο αριθμό ωρών πτήσεων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Κικίλιας: 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς: Tον Υπουργό Εσωτερικών
Κοιν: Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Ετοιμότητα εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης για την αντιπυρική περίοδο

Εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο και κατ’ επέκταση και στην αιχμή της αντιπυρικής περιόδου, για τις ανάγκες της οποίας η προετοιμασία, ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και η διασφάλιση των αναγκαίων μέσων προγραμματίζονται και υλοποιούνται πολύ νωρίτερα.

Κρίσιμο εργαλείο και τμήμα του σχεδιασμού και της προετοιμασίας αυτής αποτελούν τα εναέρια μέσα τα οποία τίθενται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος και περιλαμβάνουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα μεσαίου και βαρέoς τύπου, είτε εθνικά, είτε ενοικιαζόμενα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποια εναέρια μέσα βρίσκονται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου; Πού έχουν τοποθετηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο διασποράς τους; Ποια η επιχειρησιακή τους κατάσταση; Έχει διασφαλισθεί και μέχρι πότε η υποστήριξή τους με τα αναγκαία μέσα;
2. Ποια εναέρια μέσα προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος το επόμενο διάστημα, πότε και βάσει ποιας διαδικασίας.
3. Εκκρεμεί ακόμη ο διαγωνισμός των προβλεπόμενων στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ελικοπτέρων και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί, με ποιο τίμημα και ποιούς όρους ενοικίασης, υποστήριξης και για ποιο αριθμό ωρών πτήσεως;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης