Με τον τίτλο «Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί νέα βοήθεια», ο Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» επιχειρεί να προϊδεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις οικονομικές εξελίξεις έως το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε το περιεχόμενο της συνέντευξης, επικεντρώνοντας μόνον στην αρνητική πλευρά των ενδεχομένων οικονομικών εξελίξεων, δηλαδή στο πιθανό σενάριο που θέλει την Ελλάδα να μην τα καταφέρνει να επανέλθει στις αγορές και στον εξωτερικό δανεισμό κάτω από ομαλές συνθήκες.

Επισημαίνεται πως κάθε λέξη και κάθε εκτίμηση που έχει να κάνει με τις προοπτικές που διαγράφονται στον ορίζοντα για την Ελλάδα προσλαμβάνουν ιδιαίτερες διαστάσεις αυτήν την ώρα και μάλιστα την ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, δεδομένης της κατάστασης στην Ισπανία και κυρίως στην Πορτογαλία, η οποία οδεύει και αυτή προς ένα δεύτερο πακέτο στήριξης με αντίστοιχα χαρακτηριστικά όπως αυτά που θεσπίστηκαν για την Ελλάδα, εκτός πιθανώς το PSI στη μορφή που γνωρίζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα, αναλύσεις και σχόλια των τελευταίων εβδομάδων, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτει και επίσημα την προοπτική ενός τρίτου οικονομικού πακέτου, με στόχο την επάνοδο στις διεθνείς αγορές, με κάποιες εγγυήσεις επιτυχίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τελείως ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή νέας οικονομικής βοήθειας, αλλά πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο» δηλώνει ο κ. Παπαδήμος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επανέλθει στις αγορές, ακόμη και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. «Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες στις αγορές και οι προσδοκίες το 2015» σημειώνει.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να τεθεί εκ νέου επικεφαλής μιας κυβέρνησης μετά τις επερχόμενες εκλογές, απαντά ότι το τι θα συμβεί στο μέλλον «θα εξεταστεί υπό το φως των εξελίξεων μετά τις εκλογές».

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας. Σε ερώτηση τέλος του δημοσιογράφου για το αν η συνταγή λιτότητας της Ελλάδας είναι αποτελεσματική και αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά γράμμα και στην Πορτογαλία απάντησε ότι δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση, αλλά τα μέτρα εφαρμόζονται υπό την πίεση του χρέους, που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Τέλος, δήλωσε έκπληκτος όσον αφορά στα ποικίλα σχόλια των αναλυτών για τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει επαρκώς την κρίση. «Οι αναλυτές που μιλούν για την Ελλάδα αγνοούν βασικά γεγονότα» επισημαίνει στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Δεν αποκλείει και τρίτο πακέτο βοήθειας, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 09:23

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης