Ευθύνες για την υπερχρέωση των συνεταιρισμών θα αναζητήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την ενημέρωση προς την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου, στο πλαίσιο της συζήτησης του συνεταιριστικού νομοσχεδίου.

Δεδομένης της έντονης κριτικής που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και τους εμπλεκόμενους φορείς για διατάξεις του νομοθετήματος, ο Ευάγγελος Αποστόλου τόνισε ότι αυτό που επιχειρείται είναι «να μαζευτεί» η κατάσταση και επ’ ουδενί να διαλυθεί το συνεταιριστικό κίνημα. Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ καταψηφίζουν επί της αρχής η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Επιφύλαξη να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια εξέφρασαν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε θετικές τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας στην επιτροπή ορισμένες βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την απορία του «για την τόση άρνηση που υπήρξε» όταν, όπως είπε, απ’ όλους τους συνεταιρισμούς – σφραγίδες οικονομικά βιώσιμοι είναι λιγότεροι από είκοσι, ενώ αυτήν τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να τεθεί το πλαίσιο για την αναγέννηση των αγροτικών συνεταιρισμών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν -και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επί των άρθρων- την κριτική τους σε σειρά διατάξεων κυρίως, όμως, έκαναν λόγο για επιχειρούμενη κρατική παρέμβαση στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν σωματεία, ενώ είναι επιχειρήσεις. Επιπλέον, έδωσαν έμφαση και στον τρόπο εκλογής της διοίκησης αλλά και τον αριθμό των μελών των συνεταιρισμών.

Επιμέρους διαφωνίες σε μεμονωμένες διατάξεις εκφράστηκαν και από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η Παναγιώτα Βράντζα (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης ζήτησαν να τροποποιηθούν άρθρα που αφορούν στη σύσταση συνεταιρισμών, την εποπτεία, το επιχειρησιακό πλάνο και αντίστοιχα τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση

Ο Γιώργος Βλάχος, εισηγητής της ΝΔ, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του ότι ο υπουργός δεν έλαβε υπ’ όψιν ούτε μια παρατήρηση των εκπροσώπων φορέων.

Από τη Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Σαχινίδης είπε ότι καταλύεται η αρχή της Ισότητας με το άρθρο περί ίδρυσης γυναικείων συνεταιρισμών με τρία μέλη. Ο Μιχάλης Τζελέπης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έκανε λόγο για «αλλεπάλληλες παρεμβάσεις» στο συνεταιριστικό κίνημα.

Η Κατερίνα Μάρκου από το ΠΟΤΑΜΙ υπογράμμισε ότι ούτε ένας εκπρόσωπος φορέα υπήρξε που να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο. Από πλευράς της Ένωσης Κεντρώων, ο Τάσος Μεγαλομύστακας ζήτησε αλλαγές σε άρθρα που αφορούν σε γυναικείους συνεταιρισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης