Στην αντεπίθεση πέρασε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από τη ΝΔ για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί πογκρόμ συλλήψεων επιχειρηματιών και άλλων, επί προηγούμενης κυβέρνησης. Ο κ. Παπαγγελόπουλος επανέλαβε σήμερα πως όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, είναι «κραυγή αγωνίας» και αντιπαρέθεσε «δηλώσεις διακεκριμένων στελεχών της ΝΔ που έχουν απειλήσει ότι θα τελειώσουν τους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, ότι θα τους κλείσουν στη φυλακή και ότι θα τους πάνε στα ειδικά δικαστήρια και αν παρκάρουν παράνομα και θα τρώνε ισόβια».

Η άγνωστη φωνή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, επιχείρησε να με εμφανίσει ως συνήγορο υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Χατζηδάκης, ένας άνθρωπος και πολιτικός που τον θεωρούσα, μέχρι χθες, ευπρεπή, σοβαρό και ευφυή, έσπευσε να παραλάβει τη σκυτάλη του λαϊκισμού και να τρέξει στον στίβο των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή και πρόσθεσε: «Ήμουν πολύ προσεκτικός και πολύ διακριτικός και δεν είπα με ποιον έμοιαζε η άγνωστη φωνή ούτε τι ομάδα ήταν ο εισαγγελέας αποδέκτης των εντολών της άγνωστης φωνής…».

«Να μας εξηγήσετε διότι η εγκληματολογική λέει ότι δεν ταυτοποιείται η φωνή», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Φυλάκιση για χρέη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εγώ δεν αναφέρθηκα σε πρόσωπα. Ο έχων τη μύγα μυγιάζεται», σχολίασε ο κ. Παπαγγελόπουλος και συμπλήρωσε: «Περίμενα ο κ. Χατζηδάκης να διαβάσει προσεκτικά το απόσπασμα της ομιλίας μου και αν όχι να ζητήσει συγνώμη, τουλάχιστον να σιωπήσει. Όμως, ο κ. Χατζηδάκης, πιστός στο δόγμα του λαϊκισμού, επανήλθε και ζήτησε διευκρινίσεις, ποιους άλλους εννοώ, εκτός από τους επιχειρηματίες. Είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω θεσμικά. Εγώ έψεξα τον τρόπο συλλήψεως που παραπέμπει σε απολυταρχικά καθεστώτα, έφοδοι της αστυνομίας ξημερώματα μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, συλλήψεις μπροστά στα μάτια των οικείων των συλληφθέντων, και δεν αναφέρθηκα στην ουσία των υποθέσεων αυτών. Αναφέρθηκα σε πογκρόμ συλλήψεων επιχειρηματιών αλλά και απλών συμπολιτών μας, που για χρέη στο Δημόσιο, λίγων χιλιάδων ευρώ, τους περνούσαν χειροπέδες μπροστά στα έκπληκτα αθώα βουρκωμένα μάτια των παιδιών τους και τους οδηγούσαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου στη φυλακή!».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι «οι κυβερνήσεις, πριν τη σημερινή κυβέρνηση, είχαν νομοθετήσει και διατηρήσει σε ισχύ την επαίσχυντη διάταξη ότι τα χρέη στο Δημόσιο είναι διαρκές έγκλημα και όποιος χρωστούσε μπορούσε να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή».

Η μεσαία τάξη

«Χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι αυτή η επαίσχυντη διάταξη καταργήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση» τόνισε είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει ποια είναι σήμερα η θέση της για το «κατάπτυστο νομικό τερατούργημα που οδήγησε στη φυλακή τους Έλληνες πολίτες με την αυτόφωρη διαδικασία».

«Ποια είναι η ευαισθησία σας για τη μεσαία τάξη; Απλά δεν υπάρχει ευαισθησία. Γι’ αυτό και δεν εκπροσωπείτε εσείς τη μεσαία τάξη. Τη μεσαία τάξη εκπροσωπούν άνθρωποι σαν και μένα και άλλοι που νοιάζονται πραγματικά για τον λαό και όχι για τις ελίτ!», επεσήμανε απευθυνόμενος στη ΝΔ και πρόσθεσε ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εισέλθει τοξικός ιός, ο οποίος σήμερα δεν έχει πλήρως εξουδετερωθεί.

Οι αποσυμφορητικές διατάξεις

Η παράταση των αποσυμφορητικών διατάξεων και οι δηλώσεις του κ. Πολάκη έγιναν αντικείμενο κριτικής από κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, στη Βουλή.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για «πογκρόμ συλλήψεων, επί προηγούμενης κυβέρνησης επιχειρηματιών και άλλων, για επικοινωνιακούς λόγους» και του ζήτησε να τους κατονομάσει. «Πρέπει να κατονομάσετε σε ποιους επιχειρηματίες αναφέρεστε και η συζήτηση θα σταματήσει εκεί», είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε και για την παράταση των αποσυμφορητικών διατάξεων, εμμένοντας ότι δίνει δυνατότητα αποφυλάκισης για όλα τα αδικήματα με ευνοϊκούς όρους. «Η εφαρμογή αυτής της διάταξης είχε τρομακτικές συνέπειες στην αύξηση της εγκληματικότητας και στη διάχυση της ανασφάλειας», υπογράμμισε είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε ότι έγιναν και ανθρωποκτονίες εξαιτίας της εφαρμογής αυτού του νόμου. «Η Δώρα Ζέμπερη δολοφονήθηκε από κάποιον που αποφυλακίστηκε με τον νόμο αυτό», παρατήρησε ο βουλευτής. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση, αφού επικαλείται την ανάγκη ανθρώπινης διαβίωσης των κρατουμένων για τις αποσυμφορητικές διατάξεις, να απαντήσει πόσες θέσεις δημιούργησε στα καταστήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πώς μερίμνησε για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. «Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι, στην πραγματικότητα, στην κυβέρνηση δεν αρέσει η φυλάκιση ως τιμωρητικό μέτρο, αλλά προτιμάει τις εναλλακτικές ποινές. Πείτε όμως», είπε ο κ. Βορίδης.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να πάρει θέση στις δηλώσεις του κ. Πολάκη, δηλώσεις που «προσβάλλουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών». «Ο πολίτης και το κοινοβουλευτικό σύστημα αναμένει ποια είναι η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης σε όσα είπε ο κ. Πολάκης. Με βάση το ηχητικό υλικό που δημοσιεύθηκε, η τοποθέτηση του κ. Πολάκη συνιστά ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη διότι ζητάει να επιταχύνει η δικαιοσύνη προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Επίσης, από τις δηλώσεις Πολάκη ανακύπτει ζήτημα διότι καταγγέλλει ότι υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης», σχολίασε ο κ. Παπαθεοδώρου. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην υπό όρους απόλυση για λόγους υγείας και την αίτηση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, σημειώνοντας πως αντί να αποφυλακιστεί ένας τρομοκράτης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πολλές φορές σε ισόβια και να δοθεί λάθος μήνυμα στην κοινωνία, είναι καλύτερο η πολιτεία να προστατεύσει την υγεία του με εναλλακτικό τρόπο έκτισης σε δημόσιο νοσοκομείο, υπό την προστασία και εποπτεία του ίδιου του κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Παραγνωρίζετε το γεγονός ότι η βαριά εγκληματικότητα, δηλαδή η εγκληματικότητα που αφορά ανθρωποκτονίες, ληστείες και βιασμούς, μειώθηκε κατά τη διάρκεια εφαρμογής των αποσυμφορητικών διατάξεων που ψηφίστηκαν από το 2015 και μετά», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, υποστηρίζοντας ότι παραγνωρίζονται όλα τα επιστημονικά ευρήματα, από τα οποία προκύπτει πως στη μείωση της εγκληματικότητας μπορεί να οδηγήσει η ομαλή επανένταξη και όχι η μικρή μείωση της ποινής. Η δε επιμήκυνση της ποινής οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας, σύμφωνα με επιστημονικές καταγραφές. Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε, όμως, και στην αναφορά του κ. Βορίδη για τις θέσεις κράτησης. «Από το 2015 και μετά έχουμε δομές, οι οποίες διευκολύνουν τη διαβίωση και την επανεντάξη των κρατουμένων. Βελτιώνονται οι συνθήκες περίθαλψης με τρόπο θεσμικό. Θυμίζω την ένταξη των φυλακών στο ΕΣΥ, τη δημιουργία ανθρώπινων χώρων για τα επισκεπτήρια και δομές όπως τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας πως άνοιξαν πτέρυγες όταν υπήρξε και το απαιτούμενο προσωπικό. Ακόμη, επισήμανε ότι με νόμο της ΝΔ οι έμποροι ναρκωτικών υπάγονταν σε αποσυμφορητική ρύθμιση.

Την κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η βουλευτής ανέφερε ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει «να βγάλει πολιτική υπεραξία» από την κριτική στην τροπολογία για την παράταση των αποσυμφορητικών διατάξεων. «Πίσω από το δόγμα τάξη και ασφάλεια κρύβεται μια πολύ αυταρχική αντίληψη που ονομάζεται βιοπολιτική και μέσω αυτής τα αυταρχικά καθεστώτα προσπαθούν να έχουν την απόλυτη εξουσία πάνω στη ζωή των ανθρώπων και δη των πιο αδύναμων και ευάλωτων», υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου και σχολίασε: «Δηλαδή, η ΝΔ λέει να τους έχουμε εκεί, υπό όποιες τραγικές συνθήκες, αφού δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες και ενώ έχει πει και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Δηλαδή, δεν ενδιαφέρει αν υπάρχει δυνατότητα στο σωφρονιστικό σύστημα για την περίθαλψη ενός ανθρώπου. Όχι! Αυτός ο άνθρωπος, που υπέπεσε σε παράπτωμα, δεν αξίζει να ζει! Αυτό είναι η βιοπολιτική! Ότι κάποιες ζωές δεν είναι αξιοβίωτες! Δεν μας ενδιαφέρουν! Αυτό έχει οδηγήσει σε τραγικά αποτέλεσματα και μάλιστα με τουπέ ότι πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία! Έκανε αίτηση αποφυλάκισης ο κ. Ξηρός, ο οποίος είναι μέσα με πολυετή ισόβια για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Αντιδρούν στην αίτηση αποφυλάκισης του Ξηρού, ο οποίος είναι 90% ανάπηρος και άρα δεν θα βλάψει την κοινωνία. Αυτό είναι το εύγλωττο παράδειγμα για τη βιοπολιτική που θέλει να έχει την εξουσία απέναντι στους ανθρώπους». Όπως σημείωσε, με αυτήν την αντίληψη «υπάρχουν κατηγορίες κρατουμένων που πρέπει να πάνε σε λευκά κελιά και να εξοντωθούν. Αυτές οι κατηγορίες της βαριάς εγκληματικότητας δεν έχουν καμία ελπίδα επανένταξης! Υπάρχουν, δυστυχώς, κόμματα σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη που έχουν πάρει διαζύγιο με τη Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό».

«Παίρνετε την περίπτωση ενός κρατούμενου που βγήκε με αποσυμφορητική διάταξη και την κάνετε φωτεινό πυρσό για να αναπτύξετε το συντηρητικό, μεσαιωνικού τύπου, αφήγημά σας. Και παριστάνετε τους προφήτες τι θα γίνει με τους επόμενους» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Κύριε Βορίδη, εσείς που διακονήσατε τη νομική επιστήμη ξεχάσατε τον Βολταίρο, που έλεγε ότι η μαγεία και η προφητεία δεν μπορεί να είναι στοιχείο της πολιτικής και όσοι λιγότεροι προφήτες τόσο καλύτερο για την πολιτική και τη δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Λάππας και υποστήριξε ότι τα στοιχεία για την εγκληματικότητα καταρρίπτουν το επιχείρημα της ΝΔ.

Εναλλακτικές ποινές

«Ως εισαγγελέας ήμουν επιεικής άνθρωπος, όσο πιο πολύ μπορούσα και εξαντλούσα τις δυνατότητές μου να δίνω αναβολές εκτέλεσης ποινής. Αν με ρωτάτε, δεν θα διστάσω να πω ότι εγώ είμαι υπέρ των εναλλακτικών ποινών, όχι για τα επικίνδυνα εγκλήματα», επεσήμανε ο κ. Παπαγγελόπουλος και ευχήθηκε να προλάβει να δει και ανοιχτού τύπου φυλακές, ειδικά για τα οικονομικά εγκλήματα, για ανθρώπους, μάλιστα, όπως εκείνοι που ατύχησαν από τα δεσμά του μνημονίου.

«Συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι και στα θέματα σωφρονιστικής πολιτικής και στην κοινωνική επανένταξη» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, ιδίως για την επανένταξη, ήταν από μηδενικές έως απολύτως ελλειπτικές. Είπε, επίσης, ότι σήμερα υπάρχει ένα νέο σχέδιο σωφρονιστικής πολιτικής με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Με βάση όσα ακούγονται, δηλαδή, ή θα υποστηρίξουμε εδώ τη βιολογική εξόντωση των… κακούργων ή θα υποστηρίξουμε μια άλλη πολιτική όπως οι φυλακές Γ’ Τύπου ή θα καταργήσουμε τον νόμο Παρασκευόπουλου», υπογράμμισε ο κ. Καλογήρου και συμπλήρωσε ότι προκαλεί μέχρι και «ιδεολογική αλλεργία» το γεγονός ότι υπάρχουν προγράμματα απεξάρτησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δομές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και παρατήρησε ότι στις αποσυμφορητικές διατάξεις υπάρχουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένα αδικήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης