Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής και τον προεδρεύοντα της αποψινής συνεδρίασης, να διαβιβάσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης και της τοποθέτησης Πολάκη στην Ολομέλεια, λέγοντας πως ο κ. Πολάκης δεν έκανε χρήση ούτε του δικαιώματος σιωπής, ούτε του δικαιώματος μη αυτοενοχοποίησης, «γιατί δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία που έχουν αυτές οι πολύ σημαντικές κατακτήσεις για το κράτος δικαίου, για την προστασία της δικαστικής ανεξαρτησίας, για την προστασία κάποιου που κατηγορείται και που πρέπει να προστατεύεται με τη ρητή εισαγωγή του τεκμηρίου αθωότητας».​

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι παρακολουθώντας τον κ. Πολάκη να αγορεύει από τα υπουργικά έδρανα, υπέθεσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης τον κάλεσε «ως εργαστηριακό παράδειγμα υπουργού που παραβιάζει συστηματικά το τεκμήριο αθωότητος, παραβιάζει συστηματικά την οδηγία της ΕΕ και τη σχετική διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία ισχύει από το 2010, το άρθρο 171 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Επειδή τώρα πια εισάγεται και η δικονομική δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης με τις διατάξεις περί αστικής ευθύνης του Δημοσίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης έφερε εδώ ένα υπόδειγμα δράστη τέτοιων παραβάσεων, που οδηγούν σε καταδίκη του Δημοσίου, σε υποχρέωση αποζημίωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρακτικά ωστόσο αυτά, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ θα πρέπει να αποσταλούν και για έναν επιπλέον λόγο – καθώς οι ενέργειες του κ. Πολάκη και οι συμπεριφορές του όταν στοχοποιεί πρόσωπα, όταν δολοφονεί χαρακτήρες, όταν προαναγγέλλει εισαγγελικές ενέργειες, όταν αποκαλύπτεται ότι γνωρίζει προστατευόμενους μάρτυρες και όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, σε συνεργασία με κάποιους που υπηρεσιακά τα γνωρίζουν – και πρέπει να ερευνηθεί και να αποκαλυφθεί ποιες είναι οι πηγές του – παραβιάζει το άρθρο 171 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άρα οδηγεί σε απόλυτη ακυρότητα τη σχετική διαδικασία, και την προδικασία και την κύρια διαδικασία.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Καλογήρου – στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης – ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε πως ότι «ενώ τον φέρατε με αυτόν τον καλό σκοπό, να τον επιδείξετε ως παράδειγμα παραβάτη ασεβούς του τεκμηρίου αθωότητας, προχώρησε σε ομολογίες πέραν των υπουργικών του καθηκόντων που αφορούν την παραβίαση του άρθρου 370Α του Ποινικού Κώδικα σε βαθμό κακουργήματος, που είναι και αυτόφωρο ακόμη σε σχέση με τις χθεσινές ενέργειες της δημοσιοποίησης και τώρα πια έχουμε τα πρακτικά της Βουλής ως corpus delicti, ως απόδειξη ομολογίας και ως έναρξη της εισαγγελικής έρευνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση Πολάκη – Στουρνάρα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης