Η συζήτηση που διεξήχθη την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή είχε ως αντικείμενο την κατάσταση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας στη χώρα και έγινε κατόπιν συγκεκριμένης ερωτήσεως προς τον πρωθυπουργό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελικά, η συζήτηση από τις δευτερολογίες και μετά προσανατολίστηκε σχεδόν αποκλειστικά σε δύο κατευθύνσεις.

Η μία αφορά στο σκάνδαλο Siemens και τα δώρα του τότε ηγετικού στελέχους της Μιχάλη Χριστοφοράκου προς την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά και προσωπικά προς τον σημερινό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η δεύτερη στην υπόθεση Αυγενάκη και τις συνομιλίες που φέρεται εκ δικογραφίας να είχε με ναρκέμπορο που συνελήφθη καθώς και με άλλα άτομα του υποκόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι στην ίδια δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και το στοιχείο πως ο κ. Αυγενάκης παρενέβη για την αποφυλάκιση καταδίκου στις φυλακές για την απαγωγή Παναγόπουλου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην υπόθεση Αυγενάκη σημείωσε μετ’ επιτάσεως πως η εμπλοκή του στην ιστορία με τον ναρκέμπορο κι άλλα άτομα του υποκόσμου, όπως έναν μαυραγορίτη χρυσού, δεν προκύπτει από κάποιο απλό δημοσίευμα αλλά από μία δικογραφία που βασίζεται σε νόμιμες συνακροάσεις που υπέκλεψαν οι διωκτικές αρχές κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέα.

Άρα, πρόκειται για μία απολύτως νόμιμη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται και ο προσωπικός φρουρός του βουλευτή Αυγενάκη, ο οποίος, για περίεργους λόγους, απολύθηκε με εντολή του βουλευτή λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου της δικογραφίας αυτής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας κατά τη δευτερολογία και τριτολογία του στις επισημάνσεις του πρωθυπουργού κάλυψε πλήρως το στέλεχος του κόμματός του, αλλά και αντεπιτέθηκε χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις περί Αυγενάκη ως προϊόν δραστηριότητας παρακράτους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης και χωρίς να απαντήσει στα αυτονόητα ερωτήματα. Δηλαδή, εάν όντως το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας συνομιλούσε με ναρκέμπορο, συζητούσε με γνωστό μαυραγορίτη χρυσού με παράνομες δραστηριότητες εξαγωγής και εισαγωγής του πολύτιμου μετάλλου και τέλος αν όντως ο γ.γ. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρενέβη για την αποφυλάκιση καταδίκου για την απαγωγή Παναγόπουλου. 

Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε βεβαίως, αλλά το ζήτημα Αυγενάκη τοποθετήθηκε πλέον πολύ υψηλά στην ατζέντα του πολιτικού σκηνικού και ως φαίνεται και πολύ υψηλά στις προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου. Με λίγα λόγια, το θέμα Αυγενάκη αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες ημέρες και να αποτελέσει το επίκεντρο κόντρας κορυφής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Θεωρείται, ωστόσο, από έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης πως το ζήτημα Αυγενάκη ενδεχομένως να αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντός του κόμματός του.

Υπενθυμίζεται πως ο βουλευτής Αυγενάκης ήταν εξαρχής βασικό στέλεχος της Ντόρας Μπακογιάννη σε όλες τις πρωτοβουλίες της, ακόμη και στη συγκρότηση κόμματος, όταν μετά την αναρρίχηση Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η κα Μπακογιάννη αποφάσισε για ένα βραχύ χρονικό διάστημα να ηγηθεί δικής της πολιτικής παράταξης. Είναι, δηλαδή, ο κ. Αυγενάκης σαρξ εκ της σαρκός του Μητσοτακικού μπλοκ εντός της Νέας Δημοκρατίας και άρα η όποια απώλεια συνεπάγεται η ενδεχόμενη απομάκρυνσή του θα κοστίσει προσωπικά στον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει τον γενικό γραμματέα του από το κόμμα και να μην αναμένει τις όποιες δικαστικές εξελίξεις. Η προτροπή αυτή του Αλ. Τσίπρα έχει να κάνει με την άποψη που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως το ζήτημα που προέκυψε με τον Λευτέρη Αυγενάκη είναι αποκλειστικά αντικείμενο της δικαστικής έρευνας μετά τις μηνύσεις που υπέβαλε ο βουλευτής της ΝΔ κατά των εντύπων που δημοσίευσαν την υπόθεση. 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εμπλοκή του στη χορηγία «δώρων» της εταιρείας Siemens προς κόμματα και πολιτικούς, και παρέπεμψε στην πολύ νωπή κατάθεση της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρωταγωνιστή στο σκάνδαλο Siemens, κυρίας Τσακάλου, η οποία περιέγραψε με γλαφυρότητα τη διαδρομή των τηλεφωνικών κέντρων από τα κεντρικά της Siemens σε πολιτικά γραφεία του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω και της αναγκαστικής πλέον καταβολής του αντιτίμου από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, όταν και αφού η ιστορία είχε γίνει γνωστή και πρωτοσέλιδο σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Πληρώσατε τα χρήματα στη Siemens, όταν πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελικά, το μόνο θέμα που δεν συζητήθηκε όπως θα έπρεπε ήταν το θέμα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας στη χώρα, αφού οι δύο πρωταγωνιστές της συζήτησης περιορίστηκαν μόνο σε αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης