Την άποψη ότι το κράτος πρέπει να νομοθετεί με αντίληψη πολιτειακή και νομική, προέταξαν σήμερα Ε. Βενιζέλος και Ντ. Μπακογιάννη, και με παρέμβασή τους στήριξαν τη θέση ότι οι διατάξεις περί αναδοχής δεν μπορεί να εξαιρέσουν τα ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.

«Η συνταγματική και νομοθετική ηθική, η κοινή ευρωπαϊκή νομική ηθική, δεν είναι η ατομική ηθική του καθενός και της καθεμιάς ούτε η ηθική των χριστιανικών εκκλησιών και των δογμάτων ούτε εν προκειμένω η δογματική της ορθόδοξης εκκλησίας», ξεκαθάρισε αναφερόμενος στις διατάξεις περί αναδοχής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Κράτος και το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ε.Ε., δεν νομοθετούν με βάση αντίληψη ατομική ή θρησκευτική αλλά πολιτειακή και νομική. Ο καθένας κινείται ως πολίτης στο επίπεδο του κράτους ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως πιστός, διανοούμενος ή ως ποιμαντική αντίληψη μπορεί να κινηθεί όπως θέλει στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών», είπε ο Ε. Βενιζέλος παρεμβαίνοντας σε συζήτηση που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Mόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Εγώ σέβομαι την ατομική ηθική του καθενός και τη δογματική της εκκλησίας αλλά το κράτος δεν νομοθετεί με βάση αντίληψη την ατομική ή την θρησκευτική αλλά με αντίληψη πολιτειακή και νομική», είπε ο κ. Βενιζέλος για τις διατάξεις περί της αναδοχής.

Ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία συμμόρφωσης των δικαστηρίων με τη νομολογία του ΕΔΔΑ ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είναι η Ελλάδα διάδικος. «Ισχύει το νομολογιακό δεδικασμένο. Ισχύει η αρχή της επικουρικότητας. Ο εθνικός δικαστής είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Για να εφαρμόσει τη σύμβαση και να μην ανοίξει δικονομική οδός με ατομική προσφυγή στο Στρασβούργο πρέπει να την εφαρμόσει σωστά άρα να την εφαρμόσει με βάση τη νομολογία», ήταν η άποψη του κ. Βενιζέλου και αναφέρθηκε στις διατάξεις για τη σαρία, την απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά και το σύμφωνο συμβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης