Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία προσανατολίζονται σε κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος υπό την εποπτεία της ΕΕ, όπως ενημέρωσε την Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Ο υπουργός τόνισε, ότι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός τριμερούς σχεδίου δράσης, όπως κατέληξε το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, θα υπάρξουν συναντήσεις του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους υπουργούς των τριών χωρών. Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος ξεκινά από την Ισπανία την περιοδεία του, θα ακολουθήσει η Ιταλία ώστε στο τέλος της εβδομάδας ο Επίτροπος να βρίσκεται στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει εθνικό σχέδιο και μάλιστα υπό τον πρωθυπουργό εξελίσσονται συναντήσεις με τις Λιμενικές αρχές, τις αρχές των Περιφερειών, τους Δήμους κ.λ.π. με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, το Λιμενικό Σώμα θα λειτουργεί «προληπτικά και αποτρεπτικά». Αφού ο κ. Βούτσης τόνισε ότι οι μετανάστες στα νησιά δεν πρέπει να παραμένουν περισσότερες από τρεις ημέρες, έως ότου προωθηθούν στην ηπειρωτική χώρα, ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί πλοίο με ειδικό σκοπό «να περνά από τα νησιά για να παίρνει αυτόν τον κόσμο».

Ο υπουργός Εσωτερικών πάντως, αναφερόμενος στην ΝΔ είπε πως λυπάται γιατί «η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να σκύψει στο πρόβλημα και να δει ότι το ζήτημα έχει ευρωπαϊκή διάσταση επιδίδεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις στα όρια πολιτικού κυνισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε πει ότι δεν είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που ενθάρρυνε το κύμα προσφύγων. Αυτό το κύμα, πολλαπλάσιο σκάει στην Ιταλία και Ισπανία» ανέφερε εξάλλου περιγράφοντας το φαινόμενο και εκφράζοντας την εκτίμηση πως βαίνει αυξητικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης