«Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», η σημερινή και η Βουλή τίμησε τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν την ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και όσους με αλληλεγγύη και αυταπάρνηση έσωσαν συμπολίτες τους από τον θάνατο.

Σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα της Γερουσίας, παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου, Νικόλαου Βούτση και με τη συμμετοχή των ομάδων Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ και εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στο Περιστύλιο, όπου πέρσι η Βουλή τοποθέτησε αναμνηστική στήλη, πραγματοποιήθηκε τελετή, με την πρέσβειρα του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν Αμπά, να ευχαριστεί το ελληνικό Κοινοβούλιο και να απευθύνει κάλεσμα κατά του ρατσισμού στην Ευρώπη και τον πρόεδρο της Βουλής να αναφέρεται στην ανάγκη συσπείρωσης των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου κατά τις αναβίωσης φιλοναζιστικών και ρατσιστικών συμπεριφορών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, τόσο ο κ. Βούτσης, όσο και ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, μίλησαν για τερατωδία, που δεν πρέπει να επαναληφθεί, και τόνισαν την ανάγκη να δοθεί μάχη κατά των δυνάμεων που επιχειρούν την αναβίωση φιλοναζιστικών και ρατσιστικών συμπεριφορών στην Ευρώπη.

«Χρειάζονται ενεργές πράξεις τώρα, πολιτικές τώρα, αφού οι εξελίξεις στην Ευρώπη οδηγούν σε καταστάσεις και αναβιώσεις συμπεριφορών ρατσιστικών, ξενοφοβικών και φιλο-ναζιστικών, αλλά και σε κρατικές συμπεριφορές που ?φλερτάρουν? με τέτοιες νοοτροπίες» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. Προσέθεσε δε, πως πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί και προς αυτά τα φαινόμενα, διότι υπάρχουν ορισμένες χώρες, οι οποίες έχουν αρχίσει και αναγνωρίζουν σαν ήρωες της ιστορίας τους δοσίλογους, κουκουλοφόρους και ναζιστές, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί ευθέως και άμεσα και με τα ναζιστικά στρατεύματα και με την εξόντωση Εβραίων και άλλων. «Τους κάνουν αγάλματα, θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία». Εξάλλου, ο κ. Βούτσης, αναφέρθηκε στην αναβίωση ιδεολογιών διεθνούς συνωμοσίας, στην οποία πάντοτε ιστορικά ήταν παρόντες και οι Εβραίοι, αλλά όχι μόνο, για να τονίσει την ανάγκη να καταπολεμηθούν αυτές οι αντιλήψεις. Επίσης, απόφασή μας, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, είναι να ξεφύγουν αυτά τα γεγονότα από τη σκιά, η οποία υπήρξε για δεκαετίες γύρω από αυτά τα ζητήματα στη χώρα μας.

«Δίνουμε αυτή τη μάχη οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Είναι μια πολιτική, ιδεολογική, μια μάχη αξιών για όλους μας και υπέρ της ανθρωπότητας, προκειμένου να έχει μέλλον αυτή η ανθρωπότητα, για να έχει μέλλον η Ευρώπη, για να είναι ένα πεδίο διαπαιδαγώγησης και της νέας γενιάς αυτή η ιστορική παρακαταθήκη και αυτή η ανασύσταση της συλλογικής ιστορικής μνήμης» κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, τόνισε ότι το ολοκαύτωμα ήταν έργο του φασισμού, αλλά και όσων τον ανέχθηκαν και επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να το θυμόμαστε, στη συγκυρία που βλέπουμε την ρητορική του μίσους να αναπτύσσεται και προέτρεψε να μην υποτιμούμε την επικινδυνότητα, «το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε από τα κρεματόρια, κατέληξε σε αυτά.».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης