«Στοιχείο του πανικού που έχει καταλάβει τη συγκυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης την επαναφορά της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Αποτελεί ένα τρικ, διότι αυτή η σκέψη είναι εντελώς απεξαρτημένη από τη μόνιμη συνταγματική θωράκιση της απλής αναλογικής. Τους ενδιαφέρει να είναι ενέργεια μιας χρήσης» σημειώνει ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Αν υπάρχει η πλειοψηφία της Βουλής και μάλιστα μια διευρυμένη πλειοψηφία που θα έχει την πολιτική δέσμευση για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, ότι θα αποτελεί στοιχείο της συνταγματικής αναθεώρησης και της αναθεωρητέας ύλης, όποτε και αν γίνει αυτή, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Άλλωστε, αυτό εμπεριέχεται και στις δικές μας εξαγγελίες. Δεν παραιτούμαστε από αυτές τις αντιλήψεις, είναι αξιακές αντιλήψεις, δεν τις βλέπουμε ως συγκυριακές πολιτικές» προσθέτει.

Παράλληλα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι είναι πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές «πριν να δοκιμαστεί η υπόθεση της προεδρικής εκλογής». Όπως λέει, υπάρχουν «δύο παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας και κατά πάσα πιθανότητα -δεν λέω βεβαιότητα- μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις πριν να δοκιμαστεί η υπόθεση της προεδρικής εκλογής: οι εσωτερικές αντιφάσεις στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, λόγω των τρομακτικών κοινωνικών πιέσεων που ασκούνται, αλλά και η άρνηση των εταίρων δανειστών επί της ουσίας να διαπραγματευθούν ακόμη και κάτι ελάχιστα ευτυχές μαζί τους σε σχέση με το ζήτημα του χρέους».

Τέλος, ο κ. Βούτσης εκτιμά ότι η Κουμουνδούρου θα προσπαθήσει να παρουσιάσει «μια διευρυμένη εξαρχής πλειοψηφία που να εκφράζει την κοινωνικοπολιτική θέληση για αλλαγή και ανατροπή της σημερινής κατάστασης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να είναι ψηφοδέλτια που εκ προοιμίου θα διεκδικούν την πολιτική πλειοψηφία στη Βουλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Η διπλή ανάγνωση του εκλογικού νόμου
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 13:20

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης