Μια κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση και θα εκπροσωπεί όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, αποτελεί το ιδανικό αποτέλεσμα της κάλπης για τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ευρωπαϊκή πηγή, που επικαλείται σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», επισημαίνει ότι ένας τέτοιος κυβερνητικός σχηματισμός θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη άνεση το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Μάλιστα, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί σε παρατάξεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

«Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Βάσει της συμφωνίας της 12ής Ιουλίου, οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους συνδέεται άμεσα με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος και την τήρηση των προαπαιτούμενων. Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι πρώτες συζητήσεις για το φλέγον αυτό ζήτημα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2015. Το Βερολίνο και οι «δορυφόροι» του έχουν απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση περί «κουρέματος» και δέχονται μόνο την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και των χρόνων ωρίμανσης των δανείων προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, πάντως, το ΔΝΤ επιμένει στη λύση μιας «γενναίας» απομείωσης του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης