Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μείωση του χρέους και μπροστά μας έχουμε μία κρίσιμη εβδομάδα για το PSI, δήλωσε το πρωί στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Πρόσθεσε ότι θα δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την οποία προσδιόρισε μέχρι το τέλος Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 875 εκ. ευρώ.

O εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα χαρακτήρισε μέσω του Bloomberg αρκετά θετικές τις αντιδράσεις των ιδιωτών – επενδυτών για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, τονίζοντας ότι στόχος είναι να διατηρηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της ανταλλαγής.

Η πορεία υλοποίησης του PSI και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα γίνει σε τρία στάδια, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος με τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ειπώθηκε, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο PSI, με το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν. Ο κ. Βενιζέλος τους ζήτησε να επισπεύσουν τη διαδικασία έγκρισης, ώστε να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προφανώς για να δοθεί ένα μήνυμα και στις αγορές του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα φτάνουν στο ποσό των 75 δισ. ευρώ και καλύπτουν το 36% του συνολικού ποσού των ομολόγων που θα υποστούν haircut. Από αυτά τα 50 δισ. ευρώ, ανήκουν σε τράπεζες και σε ασφαλιστικές εταιρείες και 25 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης