Βρούτσης στο zougla.gr: Άλλα γράφει το σχέδιο νόμου του 4ου Μνημονίου κι άλλα η αιτιολογική έκθεση για τους εργαζόμενους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017, 18:47
Βρούτσης στο zougla.gr: Άλλα γράφει το σχέδιο νόμου του 4ου Μνημονίου κι άλλα η αιτιολογική έκθεση για τους εργαζόμενους
Της Άντζελα Πεΐτση

Σε νέες αποκαλύψεις στα εργασιακά, προχώρησε ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, μεταξύ των όσων συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Ο βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων, μιλώντας στο zougla,gr δήλωσε πως «άλλα γράφει το σχέδιο νόμου του 4ου Μνημονίου και άλλα η αιτιολογική έκθεση».

Και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά επιχειρεί να εξαπατήσει τη Βουλή αλλά και τους εργαζόμενους, με την προσφιλή της παραπλανητική τακτική. Με το άρθρο 16 του σχεδίου νόμου (4ο μνημόνιο) – τόσο πριν όσο και μετά τις νομοτεχνικές «βελτιώσεις» - επανα-νομοθετείται αφενός η αναστολή κήρυξης σ.σ.ε. ως γενικώς υποχρεωτικής, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος, και αφετέρου η υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ επί συρροής με κλαδικές».

»Η Κυβέρνηση προσπαθεί μάλιστα να παρουσιάσει ως κάτι νέο και ως επιτυχία της, την επανα-νομοθέτηση ήδη ψηφισμένων νόμων», αποκάλυψε ο πρώην Υπουργός και χαρακτηριστικά είπε: «Ως χρόνος ισχύος των διατάξεων προσδιορίζεται «το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής», χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης του προγράμματος ή να συγκεκριμενοποιείται το Πρόγραμμα αυτό».

«Αντίθετα» τόνισε ο κ. Βρούτσης «στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται αυθαίρετα η 20.8.2018, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος και ότι «επομένως από 21.8.2018 το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο ν.1876/90 πριν την παρέμβαση των διατάξεων του ν. 4024/11».

«Δηλαδή, άλλα γράφει το σχέδιο νόμου και άλλα η αιτιολογική. Όμως η αιτιολογική δε συνιστά νόμο, με αποτέλεσμα η ημερομηνία αυτή να μην έχει καμία ισχύ!», είπε και συνέχισε με σκληρότατη προκλητική επίθεση κατά των κυβερνώντων: «Εάν, λοιπόν, η Κυβέρνηση επιθυμεί να προσδιορίσει την ημερομηνία λήξης της ισχύος των διατάξεων του άρθρου 16, οφείλει να θέσει την ημερομηνία αυτή στο άρθρο του σχεδίου νόμου. Προφανώς όμως, και δε θα το κάνει, διότι σκοπός της είναι απλά και μόνο να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017, 18:49