Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο του επερχόμενου ανασχηματισμού, έπειτα από την έκτακτη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Γιάννη Στουρνάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O πρώην γγ Δημοσίων Εσόδων δήλωσε ότι φεύγει με το κεφάλι ψηλά, τονίζοντας ότι όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και η Βουλή και η δική του δουλειά ήταν να τα υλοποιεί.

«Αυτή ήταν η δουλειά μου, η οποία δεν σου επιτρέπει να μην κάνεις και λάθη», τόνισε ο κ. Θεοχάρης σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης με δάκρυα στα μάτια τονίζοντας ότι η αποτίμηση του έργου του θα είναι ασύγκριτα υψηλή.

«Δεν μπορώ να σηκώσω το κεφάλι μου πιο ψηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά και απαντώντας επί της ουσίας σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν κυνήγησε επαρκώς τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τόνισε ότι «η μεγάλη φοροδιαφυγή έχει και μεγάλα όπλα, όπως δικηγόρους, και όταν δεν υπάρχουν διαδικασίες και δομές στη φορολογική διοίκηση όλα πρέπει να διορθωθούν πριν κυνηγήσεις τη μεγάλη φοροδιαφυγή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρεμπιπτόντως, ανέφερε ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε από το κέντρο ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, έχουν ολοκληρωθεί 280 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και έχουν βεβαιωθεί έσοδα 80 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη υποβλήθηκε για προσωπικούς λόγους, ενώ σημειώνεται πως ο παραιτηθείς Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων ανέλαβε την ηγεσία Γραμματείας, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα και πρόσθεσε:

«Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού. Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του».

Η συνάντηση

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Γ. Στουρνάρας φέρεται να είπε: «Χάρη, πρέπει να φύγεις». «Ναι, Γιάννη, φεύγω» απάντησε κατά πληροφορίες στον υπουργό ο πρώην -πλέον- γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Πάντως, μεταξύ των κ.κ. Στουρνάρα και Θεοχάρη προηγήθηκε ένα μπαράζ συνομιλιών από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι και το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών είπε στον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων χθες το μεσημέρι: «Χάρη θέλω την παραίτησή σου», για να πάρει την απάντηση: «Θα σου απαντήσω αύριο (σ.σ.: την Πέμπτη) το απόγευμα». Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, ο κ. Στουρνάρας επέρριψε ευθύνες στον Χ. Θεοχάρη για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο. Έπειτα όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη.

Οι δύο άνδρες είχαν επίσης σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία στις 11.00 το πρωί, από την οποία φέρεται να κλείδωσε η παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός – Κλειδί ο νέος ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Κλειδί αποτελεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- αναζητείται, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να είναι πολιτικό στέλεχος και να μπορεί να σταθεί στη διαπραγμάτευση αλλά και έναντι της Βουλής και, κυρίως, των πολιτών. Με όνομα, επιπλέον, που δεν θα είναι άγνωστο στους πιστωτές, αλλά, αντιθέτως, θα προκαλεί συνειρμούς αξιοπιστίας και θα είναι και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πολιτική και δημοσιογραφική «αγορά» διακινούνται πολλά σενάρια ως προς το πρόσωπο του διαδόχου του κ. Γιάννη Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών, συχνότερα για να διαψευστούν ύστερα από λίγες ώρες, μέσω των ίδιων διαύλων. Μόνον τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν γραφτεί τα ονόματα των κ.κ. Ν. Δένδια, Μ. Βορίδη, Χρ. Σταϊκούρα και άλλων, οι οποίοι πιθανότατα θα είναι στην κυβέρνηση, όχι όμως απαραιτήτως στο γραφείο της οδού Νίκης. Άλλοι, πάλι, επεδίωκαν να διαγνώσουν αν το «κοστούμι» που περιγράφει το Μαξίμου ταιριάζει σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ενδεικτικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ή ακόμη και σε πολιτικούς της ΝΔ που βρίσκονται σήμερα εκτός Βουλής.

Μόνο βέβαιο είναι ότι αντί του μη κομματικού Στουρνάρα, ο νέος υπουργός θα είναι στέλεχος της ΝΔ και, συνεπώς, θα προσμετρείται στους «γαλάζιους» του νέου σχήματος, επιτρέποντας έτσι και στον κ. Βενιζέλο να πετύχει την παρουσία ενός – δύο στελεχών επιπλέον στο νέο σχήμα, χωρίς να μεταβληθούν επί της ουσίας οι συσχετισμοί μεταξύ των δύο κομμάτων.

Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη αναζητούν μάταια ένα «σήμα» από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την τύχη τους, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι λίγο μετά το μεσημέρι, χθες, σήμανε συναγερμός στα πολιτικά γραφεία, καθώς φήμες ήθελαν τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο (σ.σ.: οι οποίοι παρευρέθησαν την Τετάρτη στο δείπνο της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων) να ανακοινώνουν άμεσα τις όποιες αλλαγές. «Οι αλλαγές δεν θα γίνουν σε εργάσιμες ημέρες και ώρες» σχολίαζε, λίγο αργότερα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, παραπέμποντας σαφώς την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, ανήμερα της εορτής του Αγ. Πνεύματος, ή την αμέσως επόμενη ημέρα.

Με τον επερχόμενο ανασχηματισμό, αλλά όχι μόνον, συνδέεται και η λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης