Πιο αυστηρό και σαφές νομικό πλαίσιο για ό,τι αφορά την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όσων έχουν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις, προβλέπει η τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. 

Με την συγκεκριμένη τροπολογία, εξασφαλίζεται η απαγόρευση του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τους τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι διαγράφονται από τους εκλογικούς για όσο διαρκεί η επιβληθείσα ποινή τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν συνδυασμό για να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, καθώς καθίσταται ασυμβίβαστη η κατοχή επιτελικής θέσης σε πολιτικό κόμμα για όσους έχουν οριστικά καταδικασθεί για αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ) ή για εγκλήματα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. 

Στην τροπολογία προβλέπεται επίσης η απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης σε κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ή νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί οριστικά.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης