Χαρακόπουλος: Η Τουρκία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 06:07
Χαρακόπουλος: Η Τουρκία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας

Δεκτή από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό έγινε στη Μόσχα η ελληνική αντιπροσωπεία στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας της ΔΣΟ που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα.

Την ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης, συνόδευσε στην έδρα του ΥΠΕΞ της Ρωσίας ο επικεφαλής της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Σεργκέι Γκαβρίλοφ. 

Στη συνάντηση με τον κ. Γκρουσκό, ο κ. Χαρακόπουλος καυτηρίασε «τη μισαλλοδοξία, τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φανατισμό που τροφοδοτούν τις μεταναστευτικές ροές, τις συνέπειες των οποίων υφίσταται η Ελλάδα, που σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος». Με αφορμή αναφορές στις τρέχουσες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε ότι «η Τουρκία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας, που δεν κρύβει τον αναθεωρητισμό της και τα όνειρα αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τη θεωρία Νταβούτογλου περί στρατηγικού βάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ψευδομνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης με το οποίο επιχειρεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αλλά και στη Συρία, με την εγκατάσταση προσφύγων στα βόρεια της χώρας, όπου επί αιώνες ζουν Κούρδοι, επιδιώκει την αλλοίωση του πληθυσμού, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο δημιουργία κρατικής κουρδικής οντότητας που θα συνορεύει με τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας». 

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις της ΔΣΟ, την οποία απαρτίζουν βουλευτές από 25 χώρες με ορθόδοξη παράδοση, λέγοντας ότι στο επίκεντρο βρίσκονται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών που μοιραζόμαστε την ορθόδοξη κληρονομιά, η ανάδειξη των χριστιανικών αρχών σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης στον σύγχρονο κόσμο και η προστασία των διωκόμενων χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, «όπου απειλούνται με εξαφάνιση».

Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στη Μόσχα σε συνάντηση εργασίας της ΔΣΟ, ενόψει της εαρινής συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας στο Μιλάνο και της 27ης Γενικής Συνέλευσης και του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Κοινοβουλευτισμός και Θρησκευτική Πίστη» που θα διεξαχθούν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 06:07