Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς συναντήθηκε με την γενική διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Κομισιόν, Μονίκ Παριά στις Βρυξέλλες. Η Μονίκ Παριά αναφέρθηκε στις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και άλλων ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα και στη σημασία του προγράμματος rescEU και την προστιθέμενη αξία για τα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ικανότητα ανταπόκρισης της ΕΕ έναντι σε καταστροφές και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε κατά την συνάντηση, πως «η Πολιτική Προστασία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης» και πως κατά τον προσεχή Νοέμβριο θα έρθει σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία. Η Ελλάδα, τόνισε, υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του rescEU και θα συμμετέχει ενεργά στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του γεν. γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, περιελάμβανε στη συνέχεια, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC) όπου συνάντησε τον επικεφαλής του, Αντουάν Λεμασόν και ενημερώθηκε για τις λειτουργίες του, όπως επίσης και επίσκεψη στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, πρέσβη Σπύρο Λαμπρίδη.

Με τον τελευταίο, συνομίλησε για το ρόλο της πολιτικής προστασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα δύναται να επωφεληθεί από προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς και ασκήσεων αλλά και για θέματα του CPG (Civil Protection Group), δηλαδή της αντίστοιχης επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του ΝΑΤΟ, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης