«Οι αντιδράσεις μελών της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ περί του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων εκτός από συνωμοσιολογία δείχνουν και την άγνοιά τους ως προς την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών», τόνισε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του.

«Από την άποψη της αποτελεσματικότητας οι εισπράξεις δεν γίνονται από ελέγχους σε υποθέσεις 10ετίας και 15ετίας και από τις παρατάσεις παραγραφής. Η μη δυνατότητα της διοίκησης να παρατείνει την παραγραφή οδηγεί σε αύξηση των εσόδων, διότι η ΑΑΔΕ επιτέλους απελευθερώνεται από το άχθος και το άγος να ασχολείται με παλιές υποθέσεις που δεν φέρουν αποτελέσματα», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, ενώ αναφέρθηκε στη μελέτη της ΤτΕ για την περίοδο 2012 – 2013, η οποία αποδεικνύει ότι για κάθε ένα ευρώ που εισπράττεται στους ελέγχους, 20 ευρώ εισπράττονται από τη συμμόρφωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα προς 20 είναι η σχέση. Συνεπώς με τους ελέγχους δεν θέλουμε να εισπράττουμε, θέλουμε να παραδειγματίζουμε. Ο παραδειγματισμός μπορεί να επέλθει μόνο όταν ελέγχουμε υπαρκτές, ζωντανές επιχειρήσεις, όχι ανύπαρκτες με ιδιοκτήτες που δεν βρίσκονται στη ζωή».

«Προφανώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά και να σταματήσουμε τις κορώνες», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης. Παρατήρησε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα υποστήριζε ότι ο έλεγχος των περίφημων λιστών είναι θέμα πολιτικής βούλησης:

Εσείς η ίδια -είπε απευθυνόμενος στην υφυπουργό Οικονομικών- μας δώσατε στοιχεία πριν από μερικές εβδομάδες: «16% η εισπραξιμότητα από τη λίστα Λαγκάρντ, 1% η εισπραξιμότητα από τη λίστα Μπόγιαρνς. Η λίστα Μπόγιαρνς έχει φέρει έσοδα, άκουσον – άκουσον ελληνικέ λαέ, 137 χιλιάδες ευρώ», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης εκτιμώντας ότι η απόφαση του ΣτΕ θα έχει εντέλει ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης