Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, η οποία θα στηρίξει αυτήν την εθνικά επωφελή συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στο «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την προοπτική κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους και είναι σαφές πλέον προς όλους: δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να σταματήσουμε αυτήν τη διαδικασία. Θα προχωρήσουμε στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι μία συμφωνία η οποία επιλύει επιτέλους, έπειτα από 30 χρόνια, ένα πολύ σοβαρό διπλωματικό πρόβλημα για τη χώρα και το επιλύει με εθνικά επωφελή τρόπο» τόνισε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτίμησε, δε, πως «η πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι μία συμφωνία επωφελής, η οποία αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων -μάλιστα σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή μας».

«Νομίζω, λοιπόν, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμετρώμενο και με την Ιστορία -γιατί εδώ δεν μιλάμε για απλή κύρωση μιας συμφωνίας, μιλάμε για μια ιστορικών διαστάσεων εξέλιξη- θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επικυρώσει αυτήν τη συμφωνία και βεβαίως -και αυτό έχει την πολύ μεγάλη σημασία του- θα επιτρέψει να συνεχιστεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες και πρέπει να συνεχιστεί και τους επόμενους, ώστε να ολοκληρωθεί η θητεία της στους συνταγματικά προβλεπόμενους χρόνους, όχι επειδή αυτό επιτάσσει το κομματικό συμφέρον, αλλά γιατί αυτό είναι αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία και μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών έπειτα από την πολύ δύσκολη μνημονιακή περίοδο» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του επικεφαλής Πάνου Καμμένου παρατήρησε: «Όλοι μας -και στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε από εδώ και πέρα τις εξελίξεις και τη στάση την οποία κρατάμε σε σχέση με την πορεία αυτής της κυβέρνησης- αναμετριόμαστε ο καθένας ξεχωριστά και με την προσωπική του ιστορία αλλά και με την προοπτική αυτού του τόπου και με αυτήν την έννοια νομίζω ότι και όλοι πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις τις οποίες θα λάβουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την ημερομηνία των εθνικών εκλογών επεσήμανε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης, διότι «χρειάζεται αυτός ο πολιτικός χρόνος, όχι απλώς με χρονικούς όρους ημερολογιακά, αλλά με πολιτικούς όρους […] είναι ζητούμενο, είναι στοίχημα τόσο ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο ως προς τα κοινωνικά μέτρα ελάφρυνσης, ως προς την πορεία και διερεύνηση δικαστικών υποθέσεων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές […] και βεβαίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη θεσμική θωράκιση».

«Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία ακόμη πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που έρχεται το επόμενο διάστημα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δέσμη παρεμβάσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν το επόμενο εννεάμηνο που έχουμε μπροστά μας. Νομίζω ότι κι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται αυτήν την ανάγκη και θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια» εξήγησε.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis υπογράμμισε την ανάγκη «επιτέλους να δούμε τι συνέβη με αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες στοίχισαν δεκάδες δισεκατομμύρια, αλλά παράλληλα πλήγωσαν και το κοινό περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού», εκτιμώντας πως «σε ό,τι έχει να κάνει με υποθέσεις οι οποίες έχουν πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να είμαστε πολύ φειδωλοί στις δηλώσεις μας, να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της όπως αυτή γνωρίζει».

Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση επεσήμανε: «Εμείς από τη μεριά μας -και αυτό προκύπτει και από την πρόταση που καταθέτει η κοινοβουλευτική μας ομάδα- θα διεκδικήσουμε και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Ευρύτερες της κυβέρνησης δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, αντιλαμβάνονται ότι αυτό το οποίο ονομάζουμε θεσμική θωράκιση, η ανάγκη δηλαδή να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί όλους. Με αυτήν την έννοια στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να μείνουν κατά μέρος διάφορα μικροκομματικά παιχνίδια τα οποία παίζονται και να δούμε πώς δεν ψάχνουμε τον μέγιστο κοινό διαιρέτη, αλλά το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο αυτής της προσπάθειας, της δυνατότητας να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες συναντούν ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης