Με ομιλία την οποία πραγματοποίησε σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λέσβου ολοκλήρωσε την επίσκεψη στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. Όπως σημείωσε η οικονομία σταθεροποιείται μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, ενώ υπογράμμισε, ότι «το στοίχημα της ανάπτυξης θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ωθήσουμε την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας χωρίς να αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος».

Ο αναπληρωτής Υπουργός στη συνέχεια παρουσίασε τον συνολικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του υπουργείου και διαβεβαίωσε, πως αυτό «δίνει προτεραιότητα σε κλάδους όπου η ελληνική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ στοχεύει στην δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και την δικτύωση των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή, μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο εστίασε στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις του υπουργείου για τη Λέσβο και την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Λέσβος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, αλλά διαθέτουν και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας, σχεδιάσαμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που, σε συνέργεια με τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές δομές, θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και θα εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση σε απαραίτητα έργα υποδομής και σε νέα επιχειρηματικά σχέδια. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και έχει αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν ανάλογα με τις προτάσεις που κατατίθενται και την σημασία τους για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η διαχείριση του προγράμματος θα γίνει από το υπουργείο Οικονομίας σε άμεση συνεργασία με όλους τους τοπικούς παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα».

Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην έκτακτη στήριξη την οποία προσέφερε το υπουργείο στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των αναγκών από τις αυξημένες προσφυγικές ροές λέγοντας «Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τα νησιά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ προχωρήσαμε και σε μία σειρά έκτακτες παρεμβάσεις για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχισθούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης