Επιπλέον ενίσχυση με 181.000 ευρώ για τις ανάγκες μετακίνησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία και τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων της Σάμου ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή βίαια περιστατικά των τελευταίων ημερών στο νησί ενάντια στην πρόσβαση αυτών των παιδιών στην εκπαίδευση.

Με ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, ο κ. Χαρίτσης καταδικάζει απερίφραστα τη δράση «μικρής μερίδας στο νησί, ενώ διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο θα σταθεί αρωγός σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία των μικρών προσφύγων στα σχολεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται, ότι αποκορύφωμα των αντιδράσεων αποτελεί ή επίθεση που δέχθηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, Φώτης Μαντζώρος, σύμφωνα με καταγγελία της ΑΔΕΔΥ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης Συλλόγου Γονέων, την περασμένη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, με θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης του υπουργού Εσωτερικών:

«Είναι χρέος όλων μας, της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των απλών πολιτών να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα προσφυγόπουλα που κυνηγημένα από τη βία και τον πόλεμο, αναζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αισθανθούν ασφάλεια και να αρχίσουν να επουλώνουν τα τραύματα του βίαιου ξεριζωμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προϋπόθεση γι αυτό είναι η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, ξεκινώντας από το σχολείο. Η μόρφωση, άλλωστε, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλα τα παιδιά και η Ελληνική Πολιτεία προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα σχολεία μας να υποδεχτούν απρόσκοπτα τα προσφυγόπουλα. Το ότι αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών μάς γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία.

Δυστυχώς, όμως, και μικρές μειοψηφίες που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ένταξη αυτών των παιδιών στην ελληνική κοινωνία και καταφεύγουν ακόμη και σε βίαιες μεθόδους για να το πετύχουν, όπως με θλίψη είδαμε πριν μερικές μέρες στη Σάμο, όταν μικρή μερίδα ακραίων που θέλουν να εμποδίσουν την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού, προπηλάκισαν συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση και δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν αποδεκτές. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα υψώσουμε τείχος απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία που απειλούν να δηλητηριάσουν τις κοινωνίες μας. Τα προσφυγόπουλα στη Σάμο και σε όλη την Ελλάδα πηγαίνουν και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο.

Για τον σκοπό αυτό, ενισχύουμε, από το υπουργείο Εσωτερικών, το νησί της Σάμου με επιπλέον 181.000 ευρώ για να καλυφθεί το κόστος της μεταφοράς των προσφυγόπουλων στα σχολεία και τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων και βεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των παιδιών αυτών στη μόρφωση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης