«Έχουμε και θα έχουμε το ισχυρότερο σύστημα προστασίας για τους δανειολήπτες σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, λίγη ώρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναστολή των πλειστηριασμών και την προστασία των δανειοληπτών.

Ταυτοχρόνως, εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του αναξιοπιστία και καταστροφολογία, συμπληρώνοντας, όμως, ότι ευτυχώς η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν τον ακούει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρότι για καιρό διακινούνταν κάποια καταστροφολογικά σενάρια, έχει καταστεί σαφές ότι έχουμε και θα έχουμε το ισχυρότερο σύστημα προστασίας για τους δανειολήπτες σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας το γιατί: «πρώτον, ισχύει το σύστημα δικαστικής προστασίας δύο νόμων για τους ανήμπορους και τους φτωχούς, δεύτερον τίθενται οι βάσεις για ένα πλαίσιο αποφόρτισης του προβλήματος, από την 1η Ιανουαρίου του 2015, κατά το ιρλανδικό μοντέλο και τρίτον δημιουργείται ένα μεταβατικό σύστημα, εξωδικαστικής προστασίας, το οποίο θα ισχύει επιπροσθέτως των νόμων 3869 και 4161 το οποίο σε καθένα από τα κριτήρια που θέτει καλύπτει το 90% των δανειοληπτών και παράλληλα κινητροδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών».

«Από τη μία πλευρά θα έχουμε αποφυγή των πλειστηριασμών – πράγμα που ανησυχεί τους καταστροφολόγους – και από την άλλη θα έχουμε μια ελάχιστη πληρωμή όσων μπορούν – γιατί αυτοί που δεν μπορούν θα πάνε στους άλλους δύο νόμους για να σταματήσουν τα δάνειά τους να είναι κόκκινα» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στην ουσία των ρυθμίσεων.

Απευθυνόμενος, δε, στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι, αν έπρεπε να βγάλει ένα βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση, θα θυμόταν τον Καβάφη «και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους». «Και θα έλεγα ότι αυτό που προκύπτει για την αντιπολίτευση και τώρα τι θα γίνει χωρίς πλειστηριασμούς, ήταν κι αυτή μια κάποια λύση» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης στράφηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να πει πως υπάρχουν κάποιοι που κάνουν προσπάθειες να βγει η χώρα από την κρίση κι εκείνοι που κινδυνολογούν προκαλώντας στη χώρα κακό. «Λυπάμαι που σ’ αυτούς εντάσσεται ο κ. Τσίπρας, τον οποίο άκουσα προσφάτως να λέει ότι στην Ελλάδα κινδυνεύουν οι καταθέσεις» υπογράμμισε.

«Αν είχατε αξιοπιστία, θα τρόμαζαν οι καταθέτες. Ευτυχώς δεν έχετε και κανείς δεν δίνει σημασία σ’ αυτές τις τοποθετήσεις. Θα μείνετε στο περιθώριο. Η πολιτική, όπως και η ζωή, είναι αγώνας αντοχής, δεν είναι αγώνας ταχύτητας, κι εσείς θα μείνετε από καύσιμα. Η χώρα θα βρει τον δρόμο της. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης