Χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά, αλλά με πρόοδο σε αρκετά επιμέρους ζητήματα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου η συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος καθώς και για τους υδάτινους πόρους υπήρξε συμφωνία, ωστόσο στα ενεργειακά «δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετίζονται στενά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα συνεδριάσει με αντικείμενο -μεταξύ άλλων- την προστασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (θέμα στο οποίο το ενεργειακό κόστος παίζει κεντρικό ρόλο) και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Τα θέματα που τίθενται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα περιλαμβάνουν το σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για μείωση του κόστους της ενέργειας, δηλαδή:

  • τις συμβάσεις διακοψιμότητας, δηλαδή τις εκπτώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για μεγάλες βιομηχανίες, με αντάλλαγμα τη δυνατότητα της ΔΕΗ να περιορίζει ή να διακόπτει την ηλεκτροδότηση, ύστερα από προειδοποίηση, σε περιόδους αιχμής της ζήτησης – η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, καθώς εξετάζεται από την Κομισιόν από την άποψη των κρατικών ενισχύσεων
  • τις μειώσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ (10-25 %) που αποφασίστηκαν από την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης
  • τις μειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου με επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ στους πελάτες της
  • τις δημοπρασίες «πακέτων» λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο.

Συζητήθηκαν, επίσης, τα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, στα οποία -κατά τις πληροφορίες- δεν εκφράστηκαν διαφωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν απόψε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια ώρα παραμένει ανοιχτό το εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών και πότε.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης.

Αυτήν την ώρα η τρόικα συναντάται με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θανάση Σκορδά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης