Λευκός καπνός δεν βγήκε ούτε στην αποψινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Ταύτιση απόψεων δεν διαπιστώθηκε και το θρίλερ για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ συνεχίζεται στο Eurogroup της Δευτέρας.

Θετική έκβαση όμως δεν αναμένεται ούτε αύριο, καθώς οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων παραμένουν αγεφύρωτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το EuroWorking Group ολοκληρώθηκε με διαμόρφωση της ατζέντας που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το περιθώριο που έχει δοθεί για τη γεφύρωση του χάσματος είναι η ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα που θα έρθουν στην Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών για να κλείσει ο γύρος της διαπραγμάτευσης για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων και να ανοίξει πλέον η διαπραγμάτευση γύρω από το δεύτερο και πιο σκληρό πακέτο για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά και να μπει στο τραπέζι η πρώτη αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο εκτιμά ως αδύνατο να ανάψει τη Δευτέρα το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης. Επικρατεί όμως συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η κυβέρνηση προσβλέπει σε πιστοποίηση προόδου, ώστε να δοθεί εντολή εκταμίευσης των χρημάτων έως την επόμενη Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και τα ισοδύναμα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών: τέλος στις καθυστερήσεις και απαραίτητη όσο και αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων με ορόσημο για κλείσιμο όλων των ανοιχτών θεμάτων στις 23 Νοεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τα «καυτά» ζητήματα σε ύψιστο πολιτικό επίπεδο έχοντας τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ. Κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να χάσουν τα σπίτια τους οι πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων και ότι η προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι δέσμευση της κυβέρνησης που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

«Όλα έχουν ένα όριο» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή με όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης