Υπέρ της συγκρότησης ενός «μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη και εναντίον των ΗΠΑ των σιωνιστών και των συμμάχων τους, που θα ξεκινάει από τα Βαλκάνια και θα αγκαλιάζει τα Βαλκάνια και τους λαούς της Μέσης Ανατολής», τάχθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα ο γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε μετά την επιστροφή αποστολής από τον Λίβανο αντιπροσωπείας της ΛΑΕ, με επικεφαλής τον Παν. Λιαφαζάνη, και εκπροσώπων της Διεθνούς Επιτροπής για την Ειρήνευση στην Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αισθανόμαστε και είμαστε Παλαιστίνιοι» είπε ο κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στα συμπεράσματα της αποστολής και υποστήριξε ότι στην Παλαιστίνη αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η τύχη του κόσμου.

«Εάν η Παλαιστίνη εξανδραποδιστεί τότε τελειώνει κάθε ίχνος ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Αν μπορέσουμε να στήσουμε όρθια και ανεξάρτητη την Παλαιστίνη, τότε ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή μας και στον κόσμο», ανέφερε και προσέθεσε: «Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, τότε δεν θα αναφλεγεί μόνο η Μέση Ανατολή αλλά ολόκληρος ο κόσμος».

Όπως είπε ο γραμματέας της ΛΑΕ, στην αποστολή αυτή διαπίστωσε τα θερμά αισθήματα που τρέφουν στη Μέση Ανατολή για την Ελλάδα και τους Έλληνες. «Όταν λες “Ελλάδα” στη Μέση Ανατολή ανοίγουν διάπλατα όλες οι πόρτες», είπε ο κ. Λαφαζάνης, και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί αυτές τις συνθήκες προκειμένου να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς, η επίσημη Ελλάδα απουσιάζει από τη Μέση Ανατολή. Έχει καταντήσει δορυφόρος των ΗΠΑ και των Γερακιών του Ισραήλ. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας. Κατά την επίσκεψή μας στο Λίβανο, δείξαμε το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας. Αυτό το άλλο πρόσωπο το έχει ανάγκη ο αραβομουσουλμανικό κόσμος και η πρωτοβουλία μας έγινε δεκτή με ικανοποίηση παντού», τόνισε και προσέθεσε: «Υπάρχει ανάγκη πολιτικής ανατροπής στη χώρα μας ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει προς μια άλλη κατεύθυνση, αντιιμπεριαλιστική και φιλειρηνική».

Συνεχίζοντας ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να οργανωθεί το επόμενο φθινόπωρο στην Αθήνα ένα μεγάλο συνέδριο με την συμμετοχή όλων των δυνάμεων που θέλουν να συνεισφέρουν στη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου, το οποίο, όπως είπε, «μπορεί να γίνει ελπίδα για άλλες εξελίξεις στην περιοχή».

Καταλήγοντας, είπε ότι ο ίδιος και όσοι συμμετείχαν στην αποστολή, απηύθυναν, μετά από αίτημα της Χαμάς, επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Εξωτερικών για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Γάζα και την μεταφορά τραυματιών στα ελληνικά νοσοκομεία για νοσηλεία, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε.

Κατά την τοποθέτησή του το μέλος του ΠΣ της ΛΑΕ Κώστας Ήσυχος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία με στελέχη της Χεσμπολά και της Χαμάς στο Λίβανο. Ο κ. Ήσυχος, χαρακτήρισε την κατάσταση στα αραβικά εδάφη της Παλαιστίνης «τραγική» και σημείωσε ότι η αποστολή της ΛΑΕ «αποκόμισε τεράστια οφέλη για την Ελλάδα, που σήμερα εγκλωβίζεται στο τρίγωνο Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παρεμβαίνοντας το μέλος του ΠΣ της ΛΑΕ Βαγέλης Πισσίας υποστήριξε ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί «ζωτικό χώρο για την Ελλάδα», ενώ αναφερόμενος στα ενεργειακά, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων βρίσκεται στην περιοχή της Αιγύπτου είπε ότι δεν αποτελεί «βάσιμη πολιτική να χτίζεις το μέλλον της χώρας σου στους υδρογονάνθρακες».

Επίσης, ο κ. Πισσίας κατηγόρησε το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών για «συγκεντρωτική εξωτερική πολιτική» και εκτίμησε ότι «δεν θα αξιοποιήσει τα οφέλη που προκύπτουν από αυτές τις συναντήσεις».

«Η φυσική θέση της Ελλάδας είναι με την δικαιοσύνη και την ηθική», ανέφερε το μέλος του ΠΣ της ΛΑΕ Διονύσης Φλαμιάτος και προσέθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει λαϊκή αντίδραση η οποία θα αντιταχθεί στην πολιτική που ακολουθεί η σημερινή ελληνική κυβέρνηση. «Είναι πλέον στα χέρια μας και στους ώμους μας να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης