«Χρειαζόμαστε μία εθνική κοινωνική συμφωνία»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011, 21:22
«Χρειαζόμαστε μία εθνική κοινωνική συμφωνία»

Την αναγκαιότητα δημιουργίας μίας «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας», προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να στηριχτεί και πάλι στα «πόδια» της, εξέφρασε με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ.

«Εάν έχουμε εθνική κοινωνική συμφωνία, σε 2,5 χρόνια από τώρα μπορούμε να επανέλθουμε, να ξαναφέρουμε πίσω τα λεφτά που μας λείπουν -περίπου 28-30 δις ευρώ- και να είμαστε υγιέστατοι πλέον, χωρίς δάνεια», δήλωσε ο υπουργός και επισήμανε ότι βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι τόσο η απαραίτητη μείωση του κράτους, όσο και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τουλάχιστον 50%, στην παραγωγή. Όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των πολιτών, αν «αλλάξουμε την οικονομία και την κάνουμε παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική».

Εν συνεχεία ο  υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μίλησε  για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί σχηματισμοί, όπως στην Ολλανδία, να ψηφίσουν στα κοινοβούλιά τους τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

«Αυτές οι κυβερνήσεις καλούνται να πάρουν αποφάσεις μέσα σ’ ένα καθεστώς αστάθειας αλλά και σ’ ένα καθεστώς ύφεσης στην Ευρώπη. Διότι, δυστυχώς, τελείωσαν οι ημέρες της ευημερίας και τώρα πρέπει να διανεμηθεί η ύφεση και τα βάρη και τα δάνεια, γιατί μέχρι τώρα διανεμόταν και στην Ευρώπη ευημερία. Όλο αυτό λοιπόν δημιουργεί μια τεράστια πίεση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μεγάλη αστάθεια κι ένα έλλειμμα αποφασιστικότητας σε σχέση με την προστασία του νομίσματος» τόνισε χαρακτηριστικά,

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε επίσης, πως το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα γίνουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, από αυτές που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται, ενώ παράλληλα τόνισε ότι το ΕΣΠΑ θα έχει πολύ μεγάλες απορροφήσεις μετά τις ενέργειες που έχουν γίνει για την επιτάχυνση και εμπροσθοβαρή αξιοποίησή του.

Παράλληλα ο υπουργός δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσει νέα και αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

«Αυτό που έχουμε να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα», τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι την προσπάθεια θα στηρίξουν όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Όπως δήλωσε μάλιστα, «οι αποφάσεις έχουν χαρακτήρα πέρα κι έξω πια από τα οικονομικά, έχουν άλλη διάσταση, έχουν να κάνουν με μια στρατηγική απόφαση, αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρύτερη οικογένεια του ευρώ και της Ευρώπης ή αν θέλουμε να ξαναγίνουμε μια χώρα τριτοκοσμική με όλες τις συνέπειες και να χαθεί ό,τι με κόπο χτίστηκε τα τελευταία 40-50 χρόνια».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011, 21:24