Χρηματοδότηση για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις προανήγγειλε η Κουντουρά

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015, 15:02
Χρηματοδότηση για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις προανήγγειλε η Κουντουρά
Με την ομιλία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά άρχισαν σήμερα το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου οι διεργασίες της 38ης Γενικής Συνέλευσης Επιμελητηριακού ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ζακύνθου.

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εφετινής τουριστικής χρονιάς λέγοντας ότι «ο τουρισμός άντεξε παρά τις αντίξοες συνθήκες και απέφερε κέρδη στις επιχειρήσεις. Πετύχαμε 25 εκατομμύρια αφίξεις και 14,5 δις εκατομμύρια έσοδα».

Εν συνεχεία μίλησε για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τα επιμελητήρια στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι «συζητήσαμε με τα νησιωτικά επιμελητήρια για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα».

Ειδική αναφορά από την κα Κουντουρά έγινε για την προβολή της χώρας λέγοντας ότι «πρέπει να είναι ενιαία προς τα έξω και πρέπει να προωθήσουμε την ταυτότητα της χώρας, ώστε να τη γνωρίσει όλος ο κόσμος».

«Ο τουριστικός είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας και αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, ενώ για τη Γενική Συνέλευση επεσήμανε ότι «περιμένω να ακούσω προτάσεις και ιδέες τις οποίες λαμβάνουμε υπ' όψιν μας στο υπουργείο για να τις συμπεριλάβουμε στα σχέδιά μας».

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων η κα Κουντουρά αποκάλυψε ότι «πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μικρών επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη ρήτρα νησιωτικότητας, λέγοντας ότι «πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή για να αλλάξει η ζωή των νησιών μας. Εμείς που ζούμε στα νησιά έχουμε προβλήματα που δεν τα γνωρίζουν στην ηπειρωτική χώρα. Πρέπει να εξισωθούν οικονομικά και κοινωνικά τα νησιά μας με τις άλλες περιοχές». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ανάγκη «λειτουργίας του Συμβουλίου Νησιωτικής πολιτικής και του ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής πολιτικής».

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς ανέφερε ως σημαντικότερο πρόβλημα του νησιού «την έλλειψη υποδομών» και επεσήμανε ότι «μοναδική ελπίδα για τα νησιά είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο κ. Κολοκοτσάς παρέδωσε στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού ένα υπόμνημα για τα θέματα του νησιού που πρέπει να επιλυθούν, αλλά και με ιδέες για νέες μορφές τουρισμού.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015, 15:16