Ανάμεσα στις… γραμμές του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ και πλήττει ιδιαίτερα όλες τις κοινωνικές τάξεις και την οικονομική δραστηριότητα του τόπου, υπάρχει μια… ανακούφιση: το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με 700.000 δικαιούχους, που θα αρχίσει να απονέμεται με το νέο έτος και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 900 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

«Έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε όλη τη χώρα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια, της βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, παρουσιάζοντας την τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εμπειρία που αποκτήσαμε από την πιλοτική εφαρμογή του σε 13 δήμους της χώρας, μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε την καθολική εφαρμογή του σε όλη τη χώρα από τη 1η Ιανουαρίου 2017. Θα αφορά περί τους 700.000 ανθρώπους και το κόστος της καθολικής εφαρμογής του υπολογίζεται σε 800 εκατ. με 900 εκατ. ευρώ», ανέφερε η κ. Φωτίου.

​Από τον Ιούλιο του 2016, θα ξεκινήσει η βαθμιαία εφαρμογή του προγράμματος σε 30 δήμους 13 περιφερειών, οι οποίοι θα οριστούν με πληθυσμιακά κριτήρια και τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας
Από τον Ιούλιο του 2016, θα ξεκινήσει η βαθμιαία εφαρμογή του προγράμματος σε 30 δήμους 13 περιφερειών, οι οποίοι θα οριστούν με πληθυσμιακά κριτήρια και τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας, ενώ θα φορά 60.000 ανθρώπους. Όπως τόνισε η κ. Φωτίου, όσοι δεν επιλεγούν σε αυτή τη φάση θα υποστηριχθούν από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Την εισοδηματική ενίσχυση η οποία θα δίνεται κατά 50% με τραπεζική κάρτα και το υπόλοιπο σε ρευστό, την πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, και την προώθηση του 10% των δικαιούχων σε θέσεις εργασίας “και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε διαδικασίες επανένταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με έντονους διαξιφισμούς η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Με ομιλίες βουλευτών άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, και το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφιση του.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα σύσκεψη με τη συμμετοχή των πέντε υπουργών που έχουν ειδικά μισθολόγια, προκειμένου να βρουν ισοδύναμα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες είχε ζητήσει να καταθέσουν έως σήμερα προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, αντί του «παγώματος» των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια.

Εν τω μεταξύ χθες σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναγκαία και κοινωνικά δίκαια μέτρα και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι επιβάλει «κόφτη» συντάξεων και μισθών. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν ο δημοσιονομικός κόφτης και το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων. Από κυβερνητικής πλευράς, υποστηρίχθηκε ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και δίκαια ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης η κριτική τους εστιάστηκε στη μείωση των κοινωνικών δαπανών αλλά και των συντάξεων και στην επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων.

Για «κόφτη» μισθών και συντάξεων έκαναν λόγο οι ομιλητές της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για γονάτισμα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, η Χρυσή Αυγή για υποδούλωση της χώρας, το Ποτάμι για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, το ΚΚΕ για οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενοι και η Ένωση Κεντρώων για άδικα και αντικοινωνικά μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έδωσαν έμφαση στην σκληρή διαπραγμάτευση, που όπως υποστηρίζουν, έδωσε και δίνει η κυβέρνηση καταφέρνοντας να κρατήσει όρθια την χώρα, ενώ κατηγορούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και χαρακτηρίζουν τις νέες ρυθμίσεις κοινωνικά δίκαιες.

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης