Για τις αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών για τα κέντρα φιλοξενίας μη νόμιμων μεταναστών μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στέλνοντάς τους το μήνυμα: «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Διαχειριζόμαστε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, που δεν μπορεί να λυθεί με ωραία προοδευτικά λόγια ούτε με την αστυνομική και μόνο μέθοδο» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η λύση θα δοθεί με τα κέντρα κλειστής φιλοξενίας: «Ο τρόπος είναι να κρατήσουμε σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας τους ανθρώπους αυτούς και σε 3-4 μήνες ο καθένας να γυρίζει στην πατρίδα του. Όποιος δεν θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του, τότε θα μένει εκεί εσαεί. Το μήνυμα είναι ότι από τη στιγμή που μπαίνεις στην Ελλάδα δεν κυκλοφορείς ελεύθερος, να αλητεύεις και να εγκληματείς σε βάρος άλλων νομίμων μεταναστών ούτε κατά των Ελλήνων πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός είπε ότι κατανοεί τις ανασφάλειες και τους φόβους των τοπικών κοινωνιών, δήλωσε όμως ότι προφανώς υπάρχει μια προκατάληψη και, απευθυνόμενος στους τοπικούς άρχοντες, είπε: «Καλώ δημάρχους και εκπροσώπους περιφερειών επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να τελειώνει ο λαϊκισμός, το ψέμα, δήθεν οι προεκλογικές περίοδοι, η στάση αποχής και ανευθυνότητας που κρατάμε όλοι μας απέναντι στα μεγάλα προβλήματα».

Ειδικά για το κέντρο στην Αμυγδαλέζα, σημείωσε: «Πήρα την απόφαση το πρώτο κέντρο να το φτιάξουμε δίπλα εκεί που σπουδάζουν τα παιδιά της αστυνομίας, τα παιδιά μας θα δώσουν ένα παράδειγμα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα… Είναι και ένα μήνυμα ότι το πρόβλημα της Αττικής δεν επιχειρούμε να το μεταφέρουμε αλλού. Το πρόβλημα αφορά όλους μας, δεν μπορούμε να το πετάξουμε σαν σκουπίδι κάπου αλλού».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αύξηση της ροής μη νόμιμων μεταναστών την τελευταία τριετία, λέγοντας πως εισήλθαν στη χώρα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα περίπου 450.000 μετανάστες, εκ των οποίων έχουν επαναπροωθηθεί μόνο 50.000, δηλώνοντας με διάθεση αυτοκριτικής ότι δεν έχει γίνει «απολύτως τίποτα» από τις πολιτικές ηγεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε, στη χώρα μας «συμβαίνει κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Όποιος θέλει να μπει στην Ελλάδα -είπε- παρουσιάζεται αυτοβούλως σε ένα Α.Τ. στον Έβρο, καταθέτει τα στοιχεία του, δακτυλοσκοπείται, παίρνει ένα χαρτί που λέει σε ένα μήνα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα μας και να πάει στη χώρα του, φεύγει από εκεί, ταξιδεύει νομίμως μέχρι την Αθήνα και από ‘κει και πέρα γίνεται θύμα των δικτύων της εγκληματικότητας».

Το πρόβλημα διογκώνεται, ανέφερε ο υπουργός, γιατί «δεν έχουμε χώρους να κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που είναι παράνομοι και πρέπει να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όλο αυτό το φαινόμενο που δημιουργεί και τεράστια προβλήματα εγκληματικότητας».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανέλαβε τον κίνδυνο αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά και τα αναπτυξιακά οφέλη που θα υπάρξουν με τη δημιουργία των κέντρων κράτησης, καθώς θα προκύψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης