Στις 7 το πρωί θα ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και θα κλείσουν μετά από δώδεκα ώρες, στις 7 το βράδυ. Οι εκλογείς που θα προσέλθουν στα τμήματα για την άσκηση του δικαιώματός τους δε θα πρέπει στα ψηφοδέλτια να βάλουν σταυρό προτίμησης.

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναγνώριση των κοινοτικών εκλογέων γίνεται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, με την προϋπόθεση ότι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 3.3.2009 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών με τρεις τρόπους: μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και μέσω της διαδικτυακής πύλης «Ερμής» (www.ermis.gov.gr) που λειτουργεί με πολλαπλά κριτήρια επιλογής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης