Χρίστος Δήμας: «Μόνο 1 στις 23 δράσεις. Ανικανότητα, καθυστερήσεις και ολιγωρίες στη διαχείριση του ΕΣΠΑ»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017, 19:05
Χρίστος Δήμας: «Μόνο 1 στις 23 δράσεις. Ανικανότητα, καθυστερήσεις και ολιγωρίες στη διαχείριση του ΕΣΠΑ»
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

«Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σ’ ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ είναι: ανικανότητα, καθυστερήσεις και ολιγωρίες» δήλωσε ο αναπληρωτής Τομέρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, σχολιάζοντας την πορεία απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Και υπογράμμισε: «Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει εκτροχιάσει κάθε προγραμματισμό, στερώντας από την αγορά σημαντικούς πόρους.

Συγκεκριμένα:

- Σύμφωνα με την έκδοση ”Οδηγός Επιχειρηµατικότητας, Χρηµατοδοτικά Εργαλεία – ΕΣΠΑ” του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, είχε προγραμματιστεί η έναρξη 17 συνολικά δράσεων.

- Για το ίδιο διάστημα είχε προγραμματιστεί, αλλά δεν έχει προχωρήσει, ο δεύτερος κύκλος άλλων 3 δράσεων.

- Παράλληλα, έχουν ανακοινώσει ότι, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, “θα” προκηρυχθούν επιπλέον άλλες 3 δράσεις».

«Είναι θλιβερό ότι μέχρι σήμερα μόλις 1 ανάμεσα στις 23 δράσεις έχει προκηρυχθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης.

«Σε μια εποχή έντονης έλλειψης ρευστότητας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αποδεικνύεται ανίκανη να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της και να προωθήσει εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με την ανικανότητά της ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας και την επισφάλεια σε χιλιάδες θέσεις εργασίας», είπε ασκώντας σκληρότατη κριτική κατά των κυβερνητικών ενεργειών στο συγκεκριμένο θέμα.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η ελληνική οικονομία, όμως, χρειάζεται άμεσα ένα αναπτυξιακό σοκ, μια κεφαλαιακή ώθηση, προκειμένου να επανεκκινήσει και να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές. Κάθε ελπίδα, όμως, προσκρούει στην ανικανότητα των κυβερνώντων».

Ενώ καταλήγοντας στη δήλωσή του, ανέφερε: «Αφού δεν μπορούν, συνεπώς, να υλοποιήσουν ούτε τα αυτονόητα, πρέπει να φύγουν. Ο τόπος χρειάζεται άμεσα μία Κυβέρνηση, που να έχει την ικανότητα, αλλά και την αξιοπιστία να προσελκύσει επενδυτές, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να τονώσει την απασχόληση με βιώσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Δείτε αναλυτικά τις 17 δράσεις που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του έτους. «Ξεκίνησε μόνο 1».

1 Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ίδρυσης και λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων.


2 Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας υφιστάμενων και νεοϊδρυόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.).

3 Αναβάθμιση εταιρειών franchising.

4 Αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών (λιανικό εμπόριο, εστίαση, ιδιωτική εκπαίδευση).

5 Στοχευμένη ενίσχυση του εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εξοπλισμού Θεατρικών και Κινηματογραφικών Αιθουσών και Αιθουσών Εικαστικών Τεχνών για την αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

6 Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων Συνεργατικών Σχηματισμών Μ.Μ.Ε. για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.

7 Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας.

8 Αναβάθμιση Μεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.

9 Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση Μ.Μ.Ε.

10 Δημιουργία πληροφοριακού συστήματος & διαδικτυακής πύλης εξωστρέφειας – Αναβάθμιση Υπηρεσιών Helpdesk Εξωστρέφειας.

11 Δράσεις για την προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην Έρευνα και Καινοτομία ”Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ”. (προκηρύχθηκε)

12 “Ενίσχυση Νεοφυών Επιχειρήσεων για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτομικών ιδεών” (Τεχνοβλαστοί Start up- Spin-off / Spin-out).

13 Δημιουργία Θερμοκοιτίδων για την ενίσχυση start-up στις Τ.Π.Ε. στον τομέα παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση.

14 Προδημοσίευση Ειδικής Δράσης Ανοικτής Καινοτομίας στον Πολιτισμό ”Πολιτισμός, Πολιτιστική κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία”.

15 Βιομηχανικά και Προηγμένα Λειτουργικά Υλικά.

16 Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ.

17 Ειδική δράση για τις υδατοκαλλιέργειες

Οι 3 δράσεις για τις οποίες είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος κατά το πρώτο τρίμηνο. Δεν ξεκίνησε καμία.

18 Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Δεύτερος κύκλος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (αναφέρει το έντυπο), τη στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι εντάξεις όλων των δικαιούχων του Α' Κύκλου.

19. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα – Δεύτερος κύκλος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (αναφέρει το έντυπο), τη στιγμή που δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα αξιολόγησης του πρώτου κύκλου.

20. Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές. Σύμφωνα με το έντυπο, ο δεύτερος κύκλος της δράσης θα υλοποιηθεί με διαθέσιμο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 140.000.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (αναφέρει το έντυπο). Τη στιγμή που δεν έχουν δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα αξιολόγησης του πρώτου κύκλου.

Οι 3 δράσεις που ανακοινώθηκε πως θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Δεν ξεκίνησε καμία.

21. Ανάπτυξη, Προώθηση και Αξιοποίηση της Ενιαίας Ταυτότητας - Σήματος Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών του Αγροδιατροφικού Τομέα.

22. Καινοτομικές συνεργατικές συστάδες επιχειρήσεων στους τομείς της RIS3 (Innovation Clusters).

23. Competence Centers - Κέντρα Ικανοτήτων σε τομείς προτεραιότητας της RIS3.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017, 19:06