Ζ. Κωνσταντοπούλου: Με τη μήνυση για τις πυρκαγιές στην Αν. Αττική, κρούουμε τον κώδωνα της προσοχής

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018, 22:35
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Με τη μήνυση για τις πυρκαγιές στην Αν. Αττική, κρούουμε τον κώδωνα της προσοχής
Διευκρινίσεις για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν σήμερα στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έδωσαν σήμερα η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωσταντοπούλου και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της κίνησης, Διαμαντής Καραναστάσης.

«Σήμερα καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά, έγγραφα και στοιχεία και είμαστε στη διαδικασία της συλλογής, συνολικότερα υλικού, προκειμένου η έρευνα να μην περιοριστεί σε αυτά που θα ήθελαν οι κυβερνώντες. Κρούουμε τον κώδωνα της προσοχής προς την εισαγγελία και λέμε τα έγγραφα να ελέγχονται για τη γνησιότητά τους, και προτείνουμε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να διακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά. Καταθέτουμε τη μήνυση αυτή ως πολίτες κι ως πολιτικό κίνημα, και το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι από αυτή την τραγωδία προσβάλλεται βαθιά η ύπαρξη όλων μας, πενθούμε γι αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, κι αισθανόμαστε το καθήκον να κάνουμε κάτι», υπογράμμισε η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Όσον αφορά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Ζητούμε να διερευνηθεί η τέλεση των αδικημάτων της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής σε βαθμό κακουργήματος, από την οποία προέκυψε θάνατος ή βαρύς τραυματισμός, της παράβασης καθήκοντος, που αφορά τα καθήκοντα όλων των συναρμοδίων, και βεβαίως της απόπειρας συγκάλυψης των εγκλημάτων και υπόθαλψης των υπαιτίων». Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες, να μην αποπροσανατολιστούν οι έρευνες. Κρούουμε τον κώδωνα της προσοχής και του κινδύνου διότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να κατευθύνει την προσοχή, αντιπερισπώντας την και μιλώντας για τα αυθαίρετα. Οι δικαιολογίες έχουν περισσέψει».

Καταλήγοντας η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε: «Ζητάμε να διερευνηθεί η συνολική ανεπάρκεια των μέσων πυρόσβεσης, άμεσης βοήθειας, πολιτικής προστασίας, νοσηλείας-περίθαλψης στη χώρα, που επιδεινώθηκε δραματικά λόγω των περικοπών των μνημονίων. Επίσης δεν γίνεται να μην αναφερθώ στο μείζον ζήτημα που επισύρει βαριά ποινική ευθύνη: το ζήτημα της μη εκκένωσης της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της κίνησης, Διαμαντής Καραναστάσης σημείωσε: « Είναι ανάγκη να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να αποδοθεί η δικαιοσύνη, να διερευνηθεί εξαντλητικά η υπόθεση, προκειμένου να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες κανενός και να μην μείνει ατιμώρητος κανένας».

Η συνέντευξη Τύπου της κ. Κωσταντοπούλου, δόθηκε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018, 22:38