Οικονομική ενίσχυση από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) ζήτησε η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico». Δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται και δήλωση του εκπροσώπου της Τράπεζας​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το δημοσίευμα έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τη β’ αξιολόγηση, περισσότερα από 2 δις ευρώ έχουν φύγει από τις τράπεζες (παρά τα capital controls) και η αβεβαιότητα για το αν τελικά η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο.

Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται και δήλωση του εκπροσώπου της Τράπεζας, ο οποίος αναφέρει ότι «η Αθήνα ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, και η κοινωνική προστασία. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, οποιαδήποτε τελική απόφαση για παροχή δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας».

Σχολιάζοντας το θέμα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Αθήνας καθιστά το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας​ «ακόμα πιο περίπλοκο»Μάλιστα, για «προκαταρκτικές συζητήσεις» κάνει λόγο στο «Politico» και κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει επίσημο αίτημα από την Αθήνα».

Σημειώνεται, πάντως, ότι το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper το βράδυ του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει ένα ποσό περί τα 3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγράμματος δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας το θέμα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Αθήνας καθιστά το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας «ακόμα πιο περίπλοκο», την ώρα που η κυβέρνηση «εξακολουθεί να μάχεται για τους όρους του τρέχοντος προγράμματος».

Ποια είναι η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα (π.χ. δρόμοι, γέφυρες, σχολεία) με δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας.

Πρόεδρός της είναι ο Νοτιοκορεάτης Τζιμ Γιονγκ Κιμ από την 1η Ιουλίου του 2012. Η έδρα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι στην Ουάσινγκτον.
Ο οργανισμός συστάθηκε έπειτα από τη διάσκεψη στο Μπρέτον Γουντς το 1944. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρωταγωνίστησαν σε αυτήν τη διάσκεψη. Η Τράπεζα έως το 1968 χορηγούσε δάνεια σε μικρή σχετικά κλίμακα. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε αναπτυξιακή βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Τράπεζα έχει δεχτεί εντονότατη κριτική από αντιπάλους της παγκοσμιοποίησης κι άλλες κοινωνικές ομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης